Гейшите: Японският символ за престиж


Гейшите: Японският символ за престиж
Снимка: iStock/Guliver

Ако трябва да бъдем честни, много хора смятат, че „гейша” е синоним на лека жена. Но това е доста далеч от истината. В Япония, гейшата или “гейко”, както е името й в оригинал, всъщност е символ на престижа. Цялата й професия се върти около създаването на спокойна и уютна атмосфера, което не е толкова лесно, колкото звучи.

Основното умение на “гейко” е да въздейства на сетивата на мъжете с нежна сила, много по-мощна от секса. Преминала през дълъг курс на обучение, тя забавлява богати бизнесмени, посредством традиционни японски изкуства.

Истинската гейша започва своите уроци, още в съвсем крехка възраст. Тогава тя се нарича “майко”, което се превежда като "танцуващо дете". Този етап от обучението й отнема 5 години, през които тя усвоява традиционни японски изкуства и етикет. Девойките, които са намерили куража да тръгнат по трънливия път на гейшите, трябва да се борят с много трудности. Бъдещите “гейко” са длъжни да работят като домашни прислужници на вече опитна гейша, която през цялото време ги въвежда в тънкостите на занаята.

7 ПРОФЕСИИ, КОИТО СЕ ПОЯВИХА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Амбициозните момичета трябва да владеят до съвършенство традиционните танци, пеенето и свиренето на японския струнен инструмент шамисен, който наподобява китара. Ако един ден майка-сан реши, че кандидатката вече е готова, идва дългоочаквания момент тя да бъде обявена за гейша. От този момент тя вече има право да носи специални кимона и да се гримира както повелява професията й.

Външният вид на “гейко” не се постига никак лесно и изисква наистина много усилия. Първото правило е да има поне няколко различни кимона за отделните церемонии. Всяко едно от тях тежи около 2-3кг. Типичната черна перука, в допълнение с аксесоарите по нея също са около 2 кг. Най-важното допълнение към цялостния костюм на съблазнителките е ветрилото. Благодарение на него, те прикриват лицето си, общувайки само с очи. Типично за гейшите е да покриват цялото си лице с плътен слой бял фон дьо тен. Червеният цвят на устните също е запазена марка. Вярва се, че той символизира плодородието.

Всяка гейша крие старателно личния си живот, ако разбира се, изобщо има такъв.

Една истинска “гейко” никога не се омъжва. Наистина малка част от представителките на тази професия се отказват от работата си, за да водят нормален живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама