Как да се справите с "трудните" колеги в офиса?


Как да се справите с "трудните" колеги в офиса?
Снимка: iStock/Guliver

„Трудността“ при хората може да приеме много форми – може да са перфекционисти, агресивни или пък абсолютни „контрол фрийкове“. Важно е да запомните, че всеки човек понякога може да бъде непоносим и за да предотвратите недоразуменията, трябва да използвате няколко прости техники.

1. Покажете, че разбирате и изисквайте разговор

За да намалите напрежението и да накарате човек да се чувства по-спокоен, можете да използвате съпричастност. Постарайте се да избягвате заучените фрази като „Разбирам“, „Спокойно“ или „И това ще мине“. По-добре се опитайте да инициирате разговор, помолете човека да ви разкаже повече за проблемите си. Дори да нямате решение, понякога само вербализирането успокоява отсрещната страна.

2. Не забравяйте да благодарите

Ако се налага да кажете на колега, че трябва да изпълни дадена задача по-добре, да се постарае повече, винаги се опитвайте да бъдете „по-меки“. Започнете с признателност, казвайки „Искрено оценявам това, което правиш. Има някои неща, които могат да бъдат подобрени.“

3. Ако човек е твърде настоятелен, кажете, че ви трябва време

Имате право да мислите, за да вземете правилно решение. Ако някой ви притиска и нервничи, трябва да останете спокойни, откровени и да не казвате „не знам/не съм сигурен“. Вместо това бъдете по-дипломатични, изисквайки повече време, за да не вземете грешно решение.

4. Когато някой ви крещи, заявете, че това не работи при вас

Може да става дума за шефа ви, но това не го прави приемливо и не означава, че той има право да се отнася лошо с вас. Тук най-често разпространени реакции са две – или слушате примирено, или започвате скандал. Заявете, че не сте съгласни с тона, който ви държи, но по учтив начин. Пробвайте с „Да, разбирам, че си ядосан, но това не значи, че можеш да ми крещиш.“

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама