Как ни се отразява работното време от 9 до 17


Как ни се отразява работното време от 9 до 17
Снимка: iStock/Guliver

Учени твърдят, че започването на работния ден в 9 часа сутрин е истинско изтезание за организма. Обширно изследване, проведено от специалистите на Оксфордския университет, е установило, че работното време от 9 до 17 часа се отразява негативно върху работоспособността и общото състояние на здравето.

Работата е там, че толкова ранно ставане, според учените, не съвпада с биологичните ритми на организма, което и води до проблеми със здравето.

Специалистите настоятелно препоръчват на работодателите да прекратят да издевателстват над служителите си и да започват работния ден в 10 часа.

"По-ранно начало на работния ден води до депривация на съня. У нас от депривация на съня страда цялото общество", казва проф. Пол Кели от Оксфордския университет, ръководител на изследването.

Трябва да отбележим, че учените сравняват работния ден от 9 до 17 часа с едно от най-изтънчените мъчения, които и до днес се прилагат от спецслужбите – лишаването от сън.

Отчитайки, че сред основната маса хора такова мъчение продължава цял живот, работещите хора по-рано и по-често започват да страдат от сърце, работата на бъбреците и на цялата ендокринна система се влошава. Освен това те са силно подложени на нервен стрес.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама