Лидерите, които промениха историята


Лидерите, които промениха историята
Снимка: Книгомания

Някои хора са родени лидери, други стават случайно, а трети безмилостно си проправят път до върха. Както е казал Наполеон Бонапарт: "Водачът е търговец на надежда".

Книгата "Лидерите, които промениха историята" се впуска в живота, целите, постиженията и нововъведенията на най-великите световни лидери на всички времена. От президенти до пророци, от завоеватели до генерални директори, всички са представени чрез динамични портрети и завладяващи текстове. Добър или лош, в триумф или трагедия, всеки един от тези титани има забележителна история.

Ако проследим хронологията и особеностите на шестте обособени раздела, ще забележим, че колкото повече се приближаваме към съвремието, толкова повече нараства и броят на харизматичните личности. Това не означава, че губим контрол над изборите в живота си, а по-скоро можем да се чувстваме вдъхновени и мотивирани от примерите на тези хора като дела и житейска мъдрост. Акцент от страна на авторския колектив при подбора на лидерите е харизматичното влияние и осанка и утвърждаването в колективната памет, дори превръщането в легенда. Затова и в тази своеобразна "класация" не са намерили място изобретателите например, защото при тях като оценка във времето по-важен е станал резултатът от проучванията и работата им, а не толкова личностните им качества.

В "Лидерите, които промениха историята" намират място различни типове лидери: пророци, духовни водачи, завоеватели, диктатори, президенти и политици, генерални директори и други. Общата им черта е, че умеят да накарат хората да ги следват. Отделено е внимание, разбира се, и на лошите примери за лидери, опиянени от властта, които погубват живота на милиони хора – например такива са Хитлер, Сталин, Мао Дзъдун.

Жените лидери също заемат достойно място в подбора на енциклопедията – от Елеонор Аквитанска, Елизабет I, Мария Китерия, Емелин Панкхърст, през Коко Шанел и се стигне до Ангела Меркел.

Биографичната справка на всеки от лидерите е представена по интригуващ начин, с подходящи за запомняне инфографики, поучителни цитати и извеждане на най-емблематичните дела. Луксозното цветно издание от 320 страници е чудесен подарък както за млади читатели, така и за опитни познавачи на световната история.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама