Не казвайте това в офиса!


Не казвайте това в офиса!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако искате да имате добри отношения с колегите си и да ви уважават на работното място, трябва да внимавате как общувате и какво казвате. Едни и същи фрази могат да изглеждат напълно безобидни на тези, които ги произнасят, и в същото време да наранят онези, за които са предназначени, пише Lifehack. Сайтът представя 6 примера за изречения, които е най-добре да изхвърлите завинаги от речника си.

1. "Това не ми влиза в задълженията, не ми плащат за това.”

Най-разпространените "скатавания” от работа, но в 99% от случаите предизвикват раздразнение и демонстрират единствено вашето равнодушие. А шефовете често тълкуват равнодушието като безотговорност. Затова, по-добре кажете: „Днес имам много задачи, с кои да започна?”

2. "Зает съм/ Нямам време.”

Подобни отговори са преди всичко признак на лошо възпитание. Етиката би отговорила в такива случаи така: "Моля, да ме извините, но след малко започваме съвещание и трябва да вървя. Да се чуем след час”.

3. "Може би звучи глупаво, но...”

Подобно "встъпление” поставя изначално под съмнение обосноваността на това, което се каните да кажете. Забранете си да произнасяте тази фраза.

4. "Не се обиждайте, но...”

Звучи като предупреждение, че следва нещо неприятно. И освен това, създавате предпоставки вашият събеседник да приеме думите ви като обидни. Изтървете ли тази фраза, по-добре веднага сменете посоката на разговора.

5. "Поналяла си се!” или "Ау, колко си отслабнала!”

Теглото е чувствителна тема за много хора. По принцип, хората не приемат лесно промените, които се случват с тялото им. Коментари от този род могат сериозно да наранят самочувствието им. По-добре кажете” „Изглеждаш страхотно!”

6. "Добре изглеждаш за годините си.”

Може би си мислите, че правите комплимент, но по-вероятно е да сте огорчили обекта на вашите похвали. Тази фраза може да се изтълкува като злобничък намек за възрастта, нещо от сорта на „в сравнение с другите старци на твоите години...” Кажете просто: "Изглеждаш великолепно”.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама