Практични съвети за концентрация


Практични съвети за концентрация
Снимка: iStock/Guliver

Не можете да работите повече от половин час, без да погледнете профила си във Facebook? И започвате да се мечтаете за обедната почивка още от 9 сутринта? Не сте единствени. В днешно време повечето хора имат проблеми с разсеяността. Според доклад на Microsoft средният обхват на човешкото внимание е бил 12 секунди през 2003 г. и е намалял до 8 секунди през 2013 г.

Има обаче начини, чрез които да развиете умението да се концентрирате за по-дълго. Потребители на платформата Quora дават някои наистина добри съвети.

1. Развийте интерес към задачата, върху която работите

Измислете си история, ако трябва, но когато действително се вълнувате от това, което вършите, това невероятно много помага да се фокусирате върху нещо. Убедете се, че е действително интересно или си представете как това ще има практическо приложение в живота ви по някакъв начин.

2. Съобразете графика си с равнищата си на енергия

Открийте кога се чувствате най-енергични през деня и кога не. Можете да си направите таблица за всеки ден в рамките на една седмица. Стремете се да работите върху задачите, които изискват повече концентрация, във времето, когато по принцип сте по-енергични. Когато презареждате, може да се заемате с по-малко натоварващи дейности, например да си проверявате пощата и т.н.

3. Упражнявайте се да слушате музика внимателно

Повечето от нас са се опитвали да слушат различен тип музика за фон, докато се опитват да се концентрират върху това, което работят. Но потребителят Ачинтя Пракаш в Quora препоръчва да слушате музика, без да правите каквото и да било друго. „Слушането на музика подобрява концентрацията и фокуса, но само когато действително слушате". Много хора нямат способността да се концентрират само върху един инструмент и да разберат какво се случва. Опитайте, това добавя ново измерение към музиката, която слушате и разширява вкусовете ви.

4. Определете разсейващите сигнали

Отклоняването на вниманието обикновено е резултат от желание за бягство. Например може да сте претоварени или обратното, отегчени. Дали вратът ви се схваща, или краката ви са неспокойни, дали се чувствате напрегнати, какво се случва? За всеки е различно. Научите ли се да разпознавате преживяванията, които ви карат да се разконцентрирате, можете директно да работите върху тях.

ПРОЧЕТЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама