10 правила на икигай за дълъг и щастлив живот


10 правила на икигай за дълъг и щастлив живот
Снимка: iStock

Икигай е японска концепция, която съчетава в себе си "ики" - живот и "гай" - ценност. С нея обичайно се означават нещата в живота на човек, които го осмислят и му придават стойност. В груб превод, това е "нещото, за което си струва да живееш" или "причината сутрин да се будиш".

Ето 10 правила на икигай, които ще ви помогнат да живеете дълъг и щастлив живот:

1. Не бързайте

Да бързаш е обратно пропорционално на качеството на живот. Просто се успокойте със себе си. Както се казва в старата поговорка: "Върви бавно и ще стигнеш далече". Когато оставим неотложността зад гърба си, животът и времето придобиват нов смисъл. Не се опитвайте да разберете всичко, преспете с въпросите, на които все още нямате отговор.

2. Обградете се с добри приятели

Приятелите са най-доброто лекарство. Дайте им вниманието, което заслужават. Те са в живота ви, за си доверявате притесненията, да споделяте истории, които озаряват деня ви, да получите съвет, да се забавлявате, да мечтаете. Освен това се уверете, че редовно прегръщате любимите си хора.

Вижте още: 5 японски тайни за дълголетие

3. Останете активни

Тези, които се отказват от нещата, които обичат да правят и се справят добре, губят целта си в живота. Ето защо е важно да продължавате да правите ценни неща, да напредвате, да носите красота или полезност на другите, да помагате и да оформяте света около вас, дори след като "официалната" ви професионална дейност приключи.

4. Влезте във форма за следващия си рожден ден

Водата се движи, най-добре е, когато тече свежо и не се застоява. Тялото, в което се движите през живота си, се нуждае от малко ежедневна поддръжка, за да работи дълго време. Освен това упражненията освобождават хормони, които ни карат да се чувстваме по-добре.

5. Усмивка

Веселото отношение е не само релаксиращо – то помага и за създаване на приятели. Хубаво е да разпознаваме нещата, които не са толкова прекрасни, но никога не трябва да забравяме каква привилегия е да си тук и сега в свят, пълен с възможности.

6. Свържете се отново с природата

Въпреки че повечето хора живеят в градове в наши дни, хората са създадени да бъдат част от естествения свят. Трябва често да се връщаме към него, за да презаредим батериите си.

7. Благодарете

На вашите предци, на природата, която ви осигурява въздуха, който дишате и храната, която ядете, на вашите приятели и семейство, на всичко, което освежава дните ви и ви кара да се чувствате щастливи, че сте живи. Прекарвайте момент всеки ден, като благодарите, и ще наблюдавате как запасите ви от щастие нарастват.

Вижте още: Тайните на японките за слаба фигура

8. Живейте в момента

Спрете да съжалявате за миналото и да се страхувайте от бъдещето. Днес е всичко, което имате. Възползвайте се максимално от това. Направете го за запомняне.

9. Не пълнете стомаха си

По-малкото е повече, когато става дума за хранене за дълъг живот. Според правилата за 80 процента, за да останем по-здрави по-дълго, трябва да ядем малко по-малко, отколкото гладът изисква, вместо да се тъпчем.

10. Следвайте икигай

Във вас има страст, уникален талант, който осмисля дните ви и ви кара да споделяте най-доброто от себе си до самия край. Ако все още не знаете какъв е вашият икигай, както казва Виктор Франкъл, вашата мисия е да го откриете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама