11 неща, които не знаехте за Chanel


11 неща, които не знаехте за Chanel
Снимка: iStock/Guliver

Няма съмнение, че Chanel е една от най-известните и обичани модни марки в света. Няма жена, която да не е мечтала да притежава от прекрасните тоалети или аксесоари, които брандът предлага. Както всяка велика история, така и тази на Chanel има своите пикантни и интересни факти, случили се по пътя към световната слава и величието. 

Естествено, по-голямата част от успеха на компанията се дължи на великия ум и креативност на създателката Коко Шанел, но дори този гении има и друга страна. 

Ето някои интересни факти за Chanel, свързани с историята на компанията и продуктите. 

1. Chanel No5 е най-продаваният парфюм в света.

2. Chanel е първата марка, която създава толкова успешен цвят лак за нокти, че за него има списък с чакащи. Това е цветът 483-Vendetta.

#pligjuly #hand #woman #fashion #chanel #chanelvendetta #483vendetta #nails #naillaquer #nailcolour #purple

Публикация, споделена от • Margaux • (@mgxhnn) на

3. Коко Шанел създава костюмите за жени. Дизайнерката често е смятана за моден революционер. Освен факта, че налага модата на панталоните при жените, които до тогава носели само поли и рокли, тя е определена и за създателка на женските костюми. 

4. Коко Шанел създава и малката черна рокля. През 1926 година списание Vogue публикува снимка на черна рокля от последната колекция на Chanel, наречена "Фордът на Chanel" с препратка към американските коли. Тази година се смята за рождената на това, което днес наричаме малка черна рокля. 

5. Първият бутик на Chanel всъщност не е бил за дрехи. Въпреки че светът свързва името на Chanel с облекла, то марката е започнала дейността си, създавайки други модни елементи. Пред 1910 година е открит първият бутик на Chanel, продаващ дизайнерски шапки. Първият бутик, предлагащ дрехи и други аксесоари, е открит чак през 1915 г. 

6. Репутацията на Коко Шанел в Париж се градяла на шапките й. Всяко момиче с потекло и място в обществото трябвало да притежава поне една шапка Chanel.

7. Четири от петте бутика на Chanel в Париж затвaрят врати през 1945 година заради Втората световна война. 

8. Обувките в два цвята, които Chanel създава, карат стъпалата да изглеждат по-малки, а краката по-дълги.

9. Чантата 2.55 е кръстена на датата, на която е пусната за продажба.

10. Същата чанта става все по-скъпа с всяка изминала година.

11. Коко Шанел никога не е била едноличен собственик на марката. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама
Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама