18 смели жени търсят отговора на това какво е да си психично здрав


18 смели жени търсят отговора на това какво е да си психично здрав
Снимка: Вихрен Георгиев

"Хора като нас" представя 18 фотографски портрета на застъпнички за психично здраве и в подкрепа на психотерапията - моментни състояния, уловени от обектива на Вихрен Георгиев, People of Sofia. Тя ще бъде открита днес, 17 октомври, в галерия Credo Bonum от 18:30 часа.

С лицата и думите си 18 смели жени търсят отговора на това какво е да си психично здрав и стават съавтори на изложбата. През опита си с психотерапия или без никога да са имали досег с нея и през личната си история, авторките-персонажи от фотографските портрети осветляват разбирането си за психичната болка и страдание, както и за нуждата от емоционална подкрепа, по дълбок и докосващ начин.

Изложбата дава близък план към образите на различни жени персонажи "хора като нас" – работещи, мислещи, обичащи, страдащи, справящи се с ежедневието и професията. Темите за раздялата и загубата, за търсенето на идентичност и принадлежност, за простите и сложните неща, за любовта и смъртта, за смисъла на човешкото живеене пронизват тези разкази без да задължават и да дават универсален отговор.

В тази изключителна антология от думи, истории и образи истината застава пред кадър и дава началото на изречението. Искаме да ви окуражим, че имате право да се чувствате, както се чувствате, и да отговорите на ежедневния въпрос "Как си? Какво изпитваш?" с истината. 

Жените, които ще видите са Надежда Дерменджиева - активист за правата на жените, Красимира Хаджииванова - блогър, Мартина Апостолова - актриса, Милена Едвиг - куратор и галерист, Глория Филипова - активист за ЛГБТИ+ права, Марион Дърова - хореограф, Ваня Пандиева - психолог, Антоанета Колева - издател, Мила Бобадова - ветеринарен лекар, Велислава Попова - журналист и главен редактор, Бояна Петкова - педиатър, Цветелина Йосифова - психотерапевт и преподавател, Ангелина Рангелова - детски учител, Велина Мавродинова - графичен дизайнер и илюстратор, Ирина Недева - радио журналист, Лилия Драгоева - застъпник за правата на младежите и ЛГБТИ+ общността, Мая Донева - експерт по социално предприемачество и иновации, Мила Манчева - изследовател на миграцията и социалното включване.

Изложбата "Хора като нас" е част от #ИмаКойДаTeЧуе, кампания за психично здраве на Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women и Kabinet.bg – спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрета.

* Интервютата са вземани през февруари и март 2020, както и през януари, февруари и март 2022.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама