3 доказани причини да се доверите на интуицията си


3 доказани причини да се доверите на интуицията си
Снимка: iStock/Guliver

На всички ни е познато чувството, когато без особени причини изведнъж се появява увереност, че някое от решенията ни е правилно или неправилно. Това чувство се нарича интуиция и психологът Сузана Халонен твърди, че си струва да му се доверяваме по-често.

Ето какво казва тя:

Преди година и половина едва не извърших най-голямата грешка в живота си – да се омъжа за неправилния човек. Ресторантът беше резервиран, поканите бяха разпратени. Всичко беше готово, освен самата мен. Изведнъж почувствах, че без всякакви причини много искам да отменя сватбата.

Сложно беше да обясня решението си на роднините и бъдещия си съпруг, но когато го направих, камък ми падна от сърцето. Почувствах се свободна. И околните забелязаха, че съм станала много по-щастлива и че буквално светя отвътре.

Как можех да съм толкова сигурна, вземайки такова сложно решение? Психолозите твърдят, че нашето подсъзнание участва във вземането на решения много повече, отколкото си мислим. Дори когато ни се струва, че се опираме изключително на логиката, мозъкът черпи информация от подсъзнанието.

И ето три причини да се доверявате на интуицията си:

1. Интуицията е основана на предишния ви опит и натрупаните знания

Колкото повече опит имате в областта, в която е необходимо да вземете решение, толкова повече точният отговор ще ви бъде подсказан от интуицията. Полезно е и да се съветвате с околните, но те невинаги знаят кое е най-добро именно за вас.

Вземайте под внимание всички съвети, но в края на краищата се доверете на зова на сърцето. Когато вече сте преживели множество жизнени ситуации, у вас ще се появят достатъчно знания за вземането на сложни решения.

2. Интуицията е неразривно свързана с мозъка и представлява преплетени случили се събития и ваши преживявания

Именно затова е по-добре да се опирате на интуицията, отколкото на чужди съвети. Интуицията е свързана с вашето тяло, разум и дух, а също с взаимодействието в миналото. Ако ви предстои да направите правилен избор, ще почувствате вълнение и безпокойство, ако изборът е неправилен, по-скоро ще ви обземат безсилие и страх.

3. Интуицията е съединена с всички нервни клетки на тялото

Усещането за "пеперуди в корема", което се появява преди вземането на важно решение, е резултат от работата на милиони нервни клетки. Подсъзнателно мозъкът им изпраща сигнали и вие усещате трепет и вълнение. Какво може да е по-добре от вземането на решения, основани на усещанията на вашето тяло, а не само на разума?

В заключение ми се иска да добавя, че колкото повече се доверявате на интуицията си, толкова по-силна и точна ще става тя. Старайте се да отделяте време на самите себе си и почивайте от всекидневното бързане. Когато престанете да се пришпорвате, ще можете да спрете и да се вслушате във вътрешния глас и в зова на сърцето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама