3 грешни начина, по които "обичате" себе си


3 грешни начина, по които "обичате" себе си
Снимка: iStock/Guliver

Чувствате ли се сякаш в сърцето ви има празнота, незнаен копнеж, който не е удовлетворен, независимо какво правите или получавате в живота? Това може би ви плаши, понякога дори се чувствате виновни, че в очите на другите имате всичко, а всъщност не сте щастливи. Може би причината се крие в това, че не знаете как да обичате себе си правилно. Но не говорим за нарцистична любов, а за усещането, че сте ценни, важни и обичани хора.

Когато знаем, че сме ценни, ние имаме стабилно и сигурно чувство за себе си и се чувстваме удобно в собствената си кожа. Не правим неща, търсейки външно одобрение, което да повдигне самочувствието ни. Не се стараем да направим хубава снимка, за да спечелим повече лайкове. Тези подходи са погрешни, защото дори да изглеждат сякаш обичаме себе си на повърхността, те всъщност са начин да потърсим любов и признание отвън, а не в себе си. Ето кои са най-грешните начини за "себелюбов".

1. Пазарувате, за да се чувствате по-заслужаващи

Да обичаш себе си не означава непременно да ходиш в луксозни спа центрове или ресторанти. Не означава, че купуването на скъпи дрехи и вещи ще ви направи по-достойни. Мислите си, че така демонстрирате колко се обичате и знаете как да се поглезите, но всъщност изглежда, сякаш се опитвате да запълните емоционална празнота. Да обичаш себе си означава "прегърнеш" себе си изцяло - с доброто, лошото и грозното. Да признаете, че сте човек и дори ако имате недостатъци или несъвършенства, вие все още сте ценни и привлекателни заради вашата същност.

2. Правите жестове, за да докажете, че си добър човек

Често ли казваш "да" на хората, дори когато нямаш време или желание да правиш неща, само защото не искаш да ги разочароваш? Това често срещано поведение е резултат от липсата на самооценка. Мислите, че ако правите достатъчно неща за хората, те ще ви обичат, а вие ще знаете, че сте добър човек. Но без значение какво правите, няма да се чувствате истински обичани, защото не се грижите за себе си. А това пренебрегване на собствените нужди рано или късно ще се изрази в горчивина и омраза към света.

3. Търсите "съвършена" връзка

Мислите ли, че след като намерите партньор, ще се почувствате щастливи, пълни и обичани? Смятате ли, че някой друг може да ви накара да се почувствате ценени? Ако отговорът е да, това е поредното доказателство, че нямате идея как да обичате себе си. Ако не обичаш или не цениш себе си, тогава няма да можеш да приемеш любовта от никой друг. Защото дълбоко в себе си вярвате, че сте недостойни за нея.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама