6 жени, за които не знаете, че са променили историята


6 жени, за които не знаете, че са променили историята
Снимка: Getty Images/Guliver

През април 2019 година, д-р Кати Буман от Масачузетския технологичен институт създаде първия образ на черна дупка и целият свят започна да говори за ролята на жените в историята. Звучи тъжно, но от векове много открития и изобретения, направени от жени, са били игнорирани от историческите книги. В борбата за равенство между половете, днес ще ви запознаем с няколко жени, които са променили хода на историята и за които няма да прочете в никой учебник.

1. Маргарет Хамилтън (1936 - )

Вероятно би било много трудно да се намери човек, който да не е чувал за космическата мисия на Аполо 11, завършила с успешното кацане на двама човека на Луната през 1969 г. Докато цялото внимание на медиите било съсредоточено върху НАСА и мъжете, които участвали в тази мисия, има няколко жени, които са направили всичко това възможно. Компютърният учен Маргарет Хамилтън е една от тях. Благодарение на софтуера, който тя и екипът й разработили, астронавтите са се приземили безопасно.

2. Маргарет Сангер (1879 – 1966)

Маргарет Сангер е американска феминистка и активистка за правата на жените. Нейната майка, Ан, имала 11 деца и няколко спонтанни аборта, за които Маргарет смятала, че са допринесли за преждевременната й смърт. С образование на медицинска сестра, Маргарет Сангер успява да забележи връзката между бедността, високите нива на непланирани бременности и смъртните случаи, причинени от незаконни аборти. Тя въвежда термина "контрол на раждаемостта" и се бори за правата на жените да използват контрацепция. Някои от нейните публикации и брошури за планираното родителство са смятани за толкова неморални в САЩ, че тя се принуждава да избяга в Англия през 1914 г.

3. Розалинд Франклин (1920 – 1958)

Розалинд Франклин е британски учен, направил новаторски принос за разбирането на молекулярната структура на ДНК и вирусите. По време на Втората световна война тя работи за Британската асоциация за проучвания на въглищата, където изучава въглерод за нуждите на войната. През 1951 г. се присъединява към Кралския колеж в Лондон. Скоро след това открила, че ДНК молекулите имат спираловидна структура и така дала основата на редица други изследвания.

4. Виктория Уудхул (1838 – 1927)

Виктория Уудхул е американска реформаторка и защитник на правата на жените, която остава в историята като първата жена, кандидатирала се за президент на САЩ през 1872 година. Опитвайки се да стане още по-политически активна, тя организира "Партията на равните права". Поради многобройните си радикални идеи, Уудхул е силно критикувана от обществото.

5. Чен Шиюнг-Ву (1912 – 1997)

Чен Шиюнг-Ву е американски ядрен физик, родена в Китай, която допринася значително за тази наука. Поредица от ядрени опити, създадени в екип с Цун-Дао Лий и Чен Нинг Янг, доведоха до Нобелова награда за двамата мъже през 1957 година. За съжаление, самата Чен е била изключена от церемонията, както и много други учени по онова време.

6. Нети Стивънс (1861 – 1912)

Нети Мария Стивънс е американски биолог и генетик. Тя е една от първите учени, открили, че хромозомите определят пола на човек. През 1904 г. провежда изследвания в областта на цитологията и регенеративния процес, заедно със Томас Хънт Морган, който получава Нобелова награда за тези проучвания през 1933 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Силна


Реклама
Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама