7 неща, за които никога НЕ трябва да се извиняваме и да искаме прошка


7 неща, за които никога НЕ трябва да се извиняваме и да искаме прошка
Снимка: iStock

Способността да признаете грешките си, да поискате прошка за тях и да ги поправите е страхотен подарък, който за съжаление не всеки има. По-лошото е друго - мнозина не разбират напълно за какво по принцип има смисъл да искат прошка и за какво не трябва.

Вижте кои са нещата, за които не трябва да се извинявате и да искате прошка от другите:

Ако поставяте интересите си на първо място

Всички хора са егоисти. И всички, по дефиниция, се поставят на първо място. Това е естествено и няма за какво да се извиняваме. Особено пред онези, които искат да ви използват и се опитват по всякакъв начин. Това обаче не означава, че помагането на другите не е необходимо - но не и в ущърб на себе си. И още повече, без да се изисква нещо в замяна.

Ако следвате мечтата си

Наличието на амбиция изобщо не е минус. И още повече - опити за следване и постигане на мечтите са нещо чудесно, дори и другите да не ви разбират. Във всеки случай живеете само за себе си, а не за другите.

Ако прекарвате време за себе си

Вие решавате как да управлявате времето си. И струва ли си да го похарчите за другите. И ако е така, тогава при какви условия. И ако смятате, че се нуждаете от почивка – почивайте си с чиста съвест, дори ако бихте могли да прекарате това време с някой друг. И никога не се извинявайте, ако сте предпочели самотата.

За човека, с когото се срещате

Любовта е нещо лично, а участниците са само двама. Всички останали могат да вземат своето мнение и да го държат далеч от вас. Има обаче разлика между "мнение" и обективна критика. Така че не трябва да се извинявайте на никой за своя избор в любовта.

За изразяване на емоциите си

Няма от какво да се срамуваме. В крайна сметка опитите да потиснете емоциите си могат да доведат до много по-лоши последствия. Така че, ако чувствате, че трябва да изразите нещо, кажете го. Дори да трябва да се справяте с последствията.

За начина, по който изкарвате парите си

Всеки живее както може и иска. И ако не нарушавате законите и правата на другите, тогава изкарвайте пари, както желаете. И никой няма право да ви обвинява за това. Особено ако искрено харесвате това, което правите.

За перспективите ви за живота

Особено за оптимизма, който по някаква причина изглежда неподходящ за мнозина. Но това е изключително прост и ефективен начин за справяне с психологическия натиск и стрес. По-добре е от депресията и хапчетата. И не е нужно да се извинявате за този избор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама