7 знака, че сте твърде чувствителен човек


7 знака, че сте твърде чувствителен човек
Снимка: Thinkstock/Guliver

Казват, че душата на чувствителните хора винаги върви една крачка пред тялото им. Дали е така никой не може да кажа със сигурност, но е факт, че сензитивните хора преживяват всичко случващо се доста по-силно от „нормалните“ хора. Затова е и много лесно да се злоупотреби с тяхната емоционалност и състрадателност. А вие попадате ли в категорията на чувствителните, лесно раними души? Дайте си отговор на този въпрос, като проверите дали тези 7 признака се отнасят за вашата личност.

Разсъждавате задълбочено

Когато животът ви изненада с някое предизвикателство, вие се оттегляте в черупката си, за да премислете на спокойствие всеки аспект. Дори да е очевидно, че ще спечелите много, вие не можете да вземете решение, без да помислите как ще реагират вашите близки и приятели. Всъщност, дори малките промени в собствения ви живот имат изключително голямо влияние върху вас.

Не сте никак решителни

Не пропускате възможност да се посъветвате със семейството си, независимо за какво става дума. Промените откровено ви плашат, защото биха могли да нарушат не само вашето спокойното ежедневие, но и това на хората около вас.

Отнасяте се с внимание към детайлите

Силно чувствителните хора са първите, които забелязват малките детайли. Търсещи всяка подробност, те могат да ви изненадат с различна гледна точка, което ги прави изключително ценни в професионален план. В повечето пъти те виждат съвкупност от елементи, а не обща картина.

Предпочитате „отборната игра“

Дълбоката им анализаторска дейност ги прави много ценни членове на всякакви екипи. Винаги ще са от полза и ще дадат максимума от себе си за някоя кауза или проект. Всъщност, единственото, с което не се справят добре, е взимането на самосиндикални решения, за които после трябва да носят отговорност.

Трудно приемате критика

По начало този тип хора трудно приемат забележката като нещо градивно, дори напротив. По-чувствителните личности могат да бъдат изключително злопаметни и дълго да страдат, ако душевността им е накърнена. Една директна, неправилно поднесена критика може да ви превърне в нечий враг за много дълго време.

Повишавате тон много лесно

Силната емоционалност върви и с някои лоши черти като избухливостта, например. Често използват високия тон като форма на изразяване, особено ако се чувстват неразбрани или обидени. Когато премине моментът на афект, те осъзнават реакцията си като погрешна, затова не е е изключено да започнат да плачат неутешимо.

Често изпадате в депресивни състояния

Усещате, че дори най-малкото нещо може да ви изкара от емоционално равновесие и да ви подтикне към депресия? То значи със сигурност вие сте твърде емоционален човек! Особено значение има дали в ученическа възраст сте имали лоши преживявания, защото неприятните детски спомени действат на подсъзнателно ниво, карайки ви да изпадате в тревожни състояния.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама