Самоувереността - сила или слабост?


Самоувереността - сила или слабост?
Снимка: Istock/Guliver

Много от нас често си задават въпроса какво е самоувереността? Почти на всеки се е случвало да попадне в ситуации, които да го накарат да се чувства малоценен, безполезен или не достатъчно добър. Независимо от причините, всеки може да се научи да приема, цени и обича себе си, защото без самоувереност животът на човек би бил много труден.

Още от ранна детска възраст ние градим у себе си различни качества, като едно от тях е самочувствието. От него зависи и основата на това каква ще бъде нашата личност в зряла възраст. Разбира се, самата самоувереност се гради с течение на времето в зависимост от много фактори като  възпитанието и отношението на родителите, семейната и приятелска среда, училищната среда, обществената и много други.

Но въпросът е как да изградим правилно тази самоувереност - наричана още и самоуважение. Вместо да създаваме чувство за себе си от това, което мислим или как изглеждаме, или какво правим, трябва първо да изградим чувство за собствена значимост.

В паметта на човек още от ранните му детски години се изгражда образа за самия него според това как изглежда или неговите действия в очите първо на родителите му. Ако един родител постоянно обижда или критикува своето дете, има прекалено високи изисквания и очаквания от него, надявайки се то да ги сбъдне, а детето не оправдава тези очаквания, то често бива упреквано за това. Това може би е най-често срещаната грешка на родителите при възпитанието на децата.

Ние не можем и нямаме право да изискваме толкова много от едно дете, трябва да му оставим свобода на личността и да се развива в желаните от него, а не от нас насоки в живота.

Чувствата се основават на миналото и вместо да ни дават възможност да реагираме според настоящия момент, те ни заставят да действаме на основа на минали обстоятелства и преживявания, а това ни възпира. Чувствата ни са способни да ни погълнат изцяло. Често вместо ние да управляваме тях, те подсъзнателно управляват нас. Това се случва, когато човек не е развил достатъчно самоувереност в себе си и това поставя много пречки и трудности за изпълнението на целите в неговия живот.

Превъзпитанието на това човек да харесва и обича себе си отнема време, труд и практика. Самоувереността е главната сила за успех във всеки аспект на живота. Без самоувереност, човек трудно би постигал каквото и да било, би живял като потисната личност, ограничила се да не вижда възможности, а само пречки.

Хората, страдащи от ниско самочувствие, често срещат трудности при вземането на решения. Тяхната нерешителност показва липса на доверие в себе си, както и съмнения относно собствената способност за правилен избор. По този начин се увеличава и чувството за безпомощност и негодност, неуважение към собствената  личност.

Ако вярваме в своите възможности, не изпитваме нужда да се вкопчим в нещо външно, което да ни носи сигурност. Знаейки, че каквото и да се случи, ще се справим, ние можем да рискуваме, да приемаме предизвикателства и спокойно да се наслаждаваме на живота. Тогава вече не ни и интересува как ще изглеждаме в очите на околните. Тогава не съществуват граници за нас и нашите възможности, вече можем да постигнем всичко, което си поставим за цел.

Самоуверените хора пораждат доверие в околните и се радват на внимание, уважение и пълноценни връзки, без страх и зависимост. Тогава самоувереността се превръща в силно оръжие. И не на последно място – за да бъдем уверени в себе си – е нужно да ценим себе си и да поставим себе си на първо място. Това обаче не бива да го бъркаме с егоизъм. Човек може да бъде полезен на другите и света около него, само ако самият той се чувства добре. Вярата в себе си е естествено самосъхранение и като всяко друго нещо в природата, за да можем да постигнем успех, тази положителна черта трябва да бъде и допълнена от други две качества, а именно – смирението и скромността. Защото ако тези две качества липсват, самоувереността придобива негативен аспект и се превръща в слабост.

Прекомерената самоувереност не е полезна за никого и даже може да навреди. Тогава вече самоувереността на човек се превръща в самовлюбеност и се превъплъщава в егоизъм. Затова е важно да намерим баланса, за да се чувстваме уверени, без да се налагаме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама