Техника за неутрализиране на негативността

  • Техника за неутрализиране на негативността
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 22.03.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Често попадаме в капана не негативността и започваме да виждаме отрицателното във всяка ситуация. Това само ни вреди и ни отдалечава от тъй мечтаното щастие. Предлагаме ви една ефективна техника за неутрализиране на негативността.

За да отслабите ефекта на упоритите негативни мисли, прилагайте следващите техники. Докато изпробвате всяка една от тях, обърнете внимание коя ви пасва най-много и я упражнявайте, докато започнете да я прилагате инстинктивно. Може да измислите и ваши лични техники, които действат също толкова ефективно.

* Не приемайте мислите си за достоверни. Само защото на ума ви му хрумва нещо, не означава, че то е вярно. Приемете, че пропускате много елементи от цялостната картина, доста от които навярно са позитивни.

* Представете си, че мислите ви са графити върху стена или малка електрически  импулси, прехвърчащи в мозъка ви.

* Дайте има не всяко от вашите негативни преживявания - самокритичност, гняв, тревожност и т.н. Така ще ви бъде по-лесно да го неутрализирате.

* Деперсонализирайте преживяването. Вместо "Аз се срамувам", кажете "Присъства известна доза срам". Представете си, че сте учен, който наблюдава феномен и отбелязва: "Колко интересно - възникват мисли на самокритичност".

* Представете си, че вътрешният ви глас излиза от радиоприемник. Можете да намалите звука на радиото или да го преместите по-далече от себе си, за да си дърдори настрани.

* Представете си възможно най-лошия сценарий, според който може да се развие ситуацията. Осъзнайте, че дори това да се случи, ще го преживеете. 

* Помислете си за предишни моменти, когато сте се чувствали по този начин и сте си мислели, че няма да го преживеете. Е, очевидно го преживяхте, нали?

Из "Митът за харизмата", Оливия Фокс Кабейн, изд. Хермес

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.