Безстрашието е върховното изживяване на смелостта


Безстрашието е върховното изживяване на смелостта
Снимка: iStock/Guliver

Какво е смелост? Смелост означава да навлезеш в непознатото. Въпреки всичките си страхове. Смелостта не означава безстрашие. Безстрашието идва, ако продължаваш да ставаш все по-смел и по-смел. Безстрашието е върховното изживяване на смелостта, този аромат, който се усеща, когато смелостта е станала абсолютна. Но в началото няма голяма разлика между страхливия и смелия човек. Единствената разлика е в това, че страхливият слуша своите страхове, и ги следва, а смелият ги оставя настрана и продължава напред. Смелият навлиза в непознатото въпреки всичките си страхове. Той познава страховете, те присъстват.

Когато подобно на един Колумб навлизаш в неизследвани морета, има страх, огромен страх, защото човек никога не знае какво ще се случи. Ти напускаш безопасния бряг. Преди това всичко ти е било наред, в известен смисъл, само едно нещо е липсвало – приключението. Навлизането в непознатото ти дава тръпката. Сърцето започва да бие отново; ти пак си жив, напълно жив. Всяка фибра от твоето същество живее, защото си приел предизвикателството на непознатото.

Да приемеш предизвикателството на непознатото, въпреки всички страхове, това е смелост. Страховете присъстват, но ако продължаваш да приемаш предизвикателството все отново и отново, тези страхове малко по малко ще изчезнат.

Изживяването на радостта, което непознатото носи, огромният екстаз, който идва с непознатото, те прави достатъчно силен, придава ти някаква цялостност, изостря интелигентността ти. За първи път започваш да чувстваш, че животът не е просто скука, а приключение. След това страховете постепенно изчезват и тогава започваш да търсиш все нови и нови приключения.

Но в основата си смелостта означава да рискуваш известното заради неизвестното, познатото заради непознатото, удобното заради неудобствата, означава едно трудно пътешествие към някаква непозната цел. Човек никога не знае дали ще е в състояние да успее или не. Това е хазарт, но само комарджиите знаят какво е това живот.

Oшо

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама