Болката, подобно на щастието, ни приближава до истинското ни Аз


Болката, подобно на щастието, ни приближава до истинското ни Аз
Снимка: iStock

Болката, подобно на щастието, ни приближава до истинското ни Аз. И болката, и щастието ни учат на ценни уроци и ни насочват в житейските ни пътища.

Болката е неразделна част от нашия живот, както и радостта или удоволствието. Свикнали сме да вярваме, че болезнените ни преживявания са фатална злополука, отмъщение на съдбата, но в действителност това е естествена част от нашето съществуване. Следователно никой няма да може да ги избегне. И без значение какви усилия полагате за това, всички те ще бъдат изморителни и безполезни, защото ще се случи това, което трябва.

Болката, подобно на щастието, ни приближава до истинското ни Аз

Но често самите ние превръщаме болката в страдание. В онзи вечен горчив вкус в устата, който дори започваме да харесваме по странен начин. Ние страдаме ... защото по някаква причина отчаяно търсим все повече и повече страдания.

Страданието е допълнение към болката, а не самата болка

Не е лоша идея да си припомняме миналото от време на време. И няма нищо лошо в това, че понякога имате желание да останете сами с болката си. Всички периодично се нуждаем от такива моменти.

Това, което наистина може да ни смути в тази ситуация, е цялата тежест, която поемаме върху себе си, изкачвайки се на една от стръмните планини, които сами сме избрали. Ние добавяме това допълнително бреме към раменете си в момента, когато например съобщаваме, че мъката ни ще трае вечно, че няма граници и е поробила цялата ни воля.

Превръщане на болката в учебно преживяване.

Но ето и положителната новина: ние сме в състояние да сложим край на тези „извънредни” страдания. Освен това ние сме в състояние да трансформираме техния преподавателски опит, което значително ще увеличи нашата екзистенциална мъдрост.

Но как? Психологът Жозе Антонио Гарсия-Монж вярва, че страданието е изкуствено, ние го поемаме върху себе си и съответно сме в състояние сами да се отървем от него.

Трябва да признаем болката

Трябва да определите вашата болка. Тя е в състояние да ни влияе психически, социално, физически ... Има различни видове и трябва да можете да ги разпознаете. Трябва да сте в състояние да погледнете в лицето на болката и да останете поне за миг сами  нея.

Водете честен разговор с нея

Болката не се появява случайно, основната й цел е да предупреди, че нещо се е объркало. И унищожава спокойствието ни. Затова трябва да разберем откъде идва тази болка и защо.

Ако успеете да си отговорите на тези въпроси, това вече ще бъде огромно постижение. Но за да го постигнете, трябва честно да изслушате всичко, което болката иска да каже. И ще бъде лоша идея, ако се опитате да избягате от нея или сте невнимателни към това, което казва болката.

Поемете отговорност за болката

Това не означава, че трябва да поемете цялата вина. Приемането на отговорност за вашата болка означава признаване, че вие ​​самите я увеличавате.

Прехвърлянето на отговорността ви към другите отново е път към нищото, което в крайна сметка ще ви накара да изпитате още по-голяма болка. Всъщност това е един от краткосрочните трикове, с които само се заблуждавате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама