Българки, които правят света по-добър


Българки, които правят света по-добър
Снимка: HBO

Последната година ни научи, че имаме нужда от повече доброта в живота си и да ценим дори най-малките неща, които често имат най-голямо значение. Днес ще ви запознаем с българки, които се раздават за другите. Те не пестят време и енергия, когато става въпрос да помогнат на някого. Силни и вдъхновяващи дами, които правят света по-добро място.

Сандра Петрова

Снимка: Facebook

Тя е млада актриса и певица, която става част от инициативата "Предай нататък", помагаща на хора в затруднено положение. Какво прави Сандра? Тя радва с гласа си пенсионери в старчески домове, които са в изолация заради пандемията от коронавирус. Сандра изпълнява любими техни песни, а емоцията и за двете страни е наистина голяма.

"Оказва се, че за да им "подариш усмивка" е нужно само едно видео обаждане. Най-ценното е че се виждаме, макар и виртуално. Мъчно ми е, че не мога да ги прегърна на живо. Аз съм от тези хора, които не се спират. Добротата е като лавина", каза преди време Сандра в интервю за "Свободна Европа".

Диляна Денева

Снимка: Facebook

Тя е консултант по достъпна среда и универсален дизайн. Въпреки че животът ѝ не е лесен и се налага да се придвижва с инвалидна количка, тя е изключително силен и борбен човек. Диляна е активист за правата на хората с увреждания и се старае да допринася за позитивната промяна в нагласите и достъпността. "Обичам това, което правя, и хората, с които го правя - все поводи да се считам за щастливка и може би късметлийка (макар обикновено да не изкарвам второто на преден план, защото на късмета не може да се разчита и като цяло е спорно доколко случайно явление е той)", сподели преди време Диляна в интервю за "Успелите". Относно работата си като консултант по достъпна среда тя сподели: "Моят поглед като човек, който ползва инвалидна количка, е най-валиден и обективен при оценка на физическата достъпност на даден обект. Понякога собствениците на частни обекти неглижират умишлено това, а понякога изобщо не се сещат, че изключват цели групи от хора от потенциалните си клиенти/посетители, ако не осигурят условия за достъпност. Засега се фокусирам върху промяната на нагласите и повдигането на темата за приобщаването и нуждата от достъпност в обществения дебат."

Янита Кирова и Ива Лапатова, познати като д-р Куку и д-р Пипи

Снимка: Facebook

Две актриси, които радват малките пациенти, за да могат поне за малко да забравят болестите си. Янита и Ива са медицински клоуни, а децата ги познават като д-р Куку и д-р Пипи. Тази професия я има в цял свят, защото е доказано, че смехът и хубавите емоции наистина помагат. Може би се сещате за филма "Пач Адамс", в който Робин Уилямс прави същото. Янита и Ива посещават децата в болничните им стаи, организират им мини шоута и така предизвикват много усмивки. "Помагаме на децата да осъзнаят, че лекарите не са страшни, а са добрите феи, които са там, за да помогнат, да не се страхуват и да им вярват повече."

Таня Димитрова

Таня Димитрова е основател на образователен център "Яника", който предлага специализирана грижа за деца и младежи с увреден слух и кохлеарно-имплантирани деца. Нейните родители са глухи, затова като малка се научава на жестовия език, за да може да комуникира с тях. Впоследствие със съпруга си основават училище за глухи деца, което кръщават на двете си дъщери. Наскоро HBO представи документален филм, разказващ историята на нейното семейство и битката ѝ с коварната болест рак. В "Тихо наследство" ще се запознаете не само с една жена, която се е посветила на другите и обожава професията си на слухово-речев терапевт, но и ще видите как вярата и силата мога да победят всичко.

След като животът я изправя пред неочаквано изпитание, Таня е принудена да замине за лечение в САЩ. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Но когато има желание, винаги има и начин, въпреки трудностите и сълзите.

Филмът "Тихо наследство", чийто режисьор е Петя Накова, вдъхнови HBO GO да сложи български субтитри и на българските филми в платформата. Достъпът до видео съдържание на глухи хора у нас по отношение на български филми е сравнително ограничен с малки изключения и HBO се присъединява към разрастването на инициативите с този жест. В селекцията с български филми на HBO към момента има 28 заглавия, като част от тях са достъпни за гледане и от чуждестранна публика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама