Четете, за да бъдете...


Четете, за да бъдете...
Снимка: iStock/Guliver

Четенето е полезно и приятно занимание, но всъщност има много повече позитиви, отколкото предполагаме. То може да ни помогне в битката със стреса, да подобри паметта ни, да ни усъвършенства. Ето кои са най-добрите му ефекти според BrigthSide.

1. Четенето подобрява функциите на мозъка

Научни изследвания, проведени от Университета Емори, доказват, че ставаме по-умни с всяка прочетена книга. В рамките на поне няколко дни след приключването на произведението, нашият мозък демонстрира значителни позитивни промени. . Авторите на изследването твърдят, че четенето увеличава броя на невроните връзки в мозъка.

2. Четенето облекчава стреса

Какво правите, когато сте стресирани? Слушате музика? Може би излизате на разходка? Изследователи от Университета на Съсекс ни уверяват, че просто трябва да почетете някоя интересна книга. Според тяхното проучване четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене.

3. Помага в битката с безсънието

Доказано е, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или телевизора изпращат сигнали към мозъка, че е време да се събуди. Същевременно четенето на любимата книга в слабо осветено помещение има обратния ефект – мозъкът ви осъзнава, че е крайно време да си почине.

4. Четенето ви прави по-привлекателни

Интелигентният и добре образован човек е много по-привлекателен от останалите. Очевидно е, че онзи, който може да поддържа разговор на най-различни теми, винаги печели вниманието и адмирациите на цялата група.

Прочетете останалите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама