Дори най-лошият враг няма да може да ви навреди повече от вашите собствени мисли


Дори най-лошият враг няма да може да ви навреди повече от вашите собствени мисли
Снимка: iStock

Будистките мъдри поговорки надхвърлят религията. Техният радикализъм и фокусиране върху най-важната помощ помагат правилно да се грижим за душевното състояние и вдъхновяват за постигане на щастие, изградено чрез баланс, вътрешен мир и човечност. Ето защо древните будистки техники за медитация, практикуването на съзнанието и управлението на емоциите са от голяма полза днес.

Като се започне от Буда и неговите учения през VI век пр.н.е., с течение на времето будизмът е намерил много начини да се адаптира към съвременните човешки нужди.

Важно е да се отбележи, че учените все още не са намерили окончателната и достоверна информация за живота на Буда. Следователно, всички наши знания за него и неговата философия се основават главно на три източника. Те са източниците на следните будистки поговорки:

Смисълът на живота.

„Целта на вашето съществуване е да намерите смисъла на живота и да работите с цялото си сърце върху неговото прилагане.“

Човек, който живее без смисъл, е като скитаща душа, изпитваща постоянни възходи и падения. Важно е да си поставите житейски цели, за да предадете смисъл на вашето съществуване. И това значение трябва да ви мотивира да се събуждате всяка сутрин, енергизирайки за преодоляване на трудностите.

Работете с негативни емоции.

„Никой няма да ви накаже за вашия гняв. Само гневът може ви ще ви накаже.“

Гневът поема контрола над ума, което води до емоционална експлозия. По правило всички негативни и гневни емоции се връщат към вас назад. Именно вие ще страдате най-много от това, докато губите хора, близки до вас.

Важното е какво е тук и сега.

„Не живейте в миналото и не мислете за бъдещето: фокусирайте се единствено върху настоящето.“

Това е един от най-ценните уроци, който трябва да научим. Но това може да отнеме много усилия. Факт е, че нашият начин на живот се основава на визия за близкото бъдеще и постигането на нашите цели и затова цялото ни внимание е фокусирано само върху тях.

Опитайте се да поемете дълбоко въздух и да успокоите ума си. Спрете и започнете да цените всичко, което виждате пред вас в момента.

Вие сте най-лошият си враг.

"Дори най-лошият враг няма да може да ви навреди повече от вашите собствени мисли."

Вашият най-лош, най-безмилостен и разрушителен враг не е някъде навън. Той няма обувки, не вдига шум и няма дълбок глас. Но вие знаете гласа му, защото той е вашият!

Вие сте най-строгият си съдия. Никой, освен вашите мисли, не може да ви навреди повече!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама