Ето как отрицателните мисли ви вредят


Ето как отрицателните мисли ви вредят
Снимка: iStock

Начинът, по който хората около вас реагират на емоционални събития, било то положително или отрицателно, може да е заразно за вас, особено ако сте в състояние на емоционална нестабилност.

Нещо повече, повишеният риск от депресия, която идва с негативните мисли, също може да се прихване в такива моменти, считат изследователи.

Те се позовават на проучване на 103 двойки студенти-първокурсници, които споделят една стая. Анализът показва как тенденцията да мислиш, че негативните събития и мисли водят до още негативни неща (когнитивна уязвимост), е съвсем истинска. Онези, при които конгитивната уязвимост е особено силна, са изложени на по-висок риск от това да развият депресия.

„Установихме, че когнитивната уязвимост на участниците до много голяма степен се влияе от хората, с които съжителстват.“ , обясняват изследователите.

Всички участници в изследването са били избрани на случаен принцип и само след 3 месеца съвместен живот се появат ясни признаци на заразния характер на мисленето.

Проучването показва, че студентите, при които конгитивната уязвимост се е повишила, са развили 2 пъти по-сериозни симптоми на депресия през следващите 6 месеца.

Особено рискови фактори, които засилват уязвимостта, са силни емоционални вълнения и големи промени в личния живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама