Изкуството да прощаваш и да живееш в хармония


Изкуството да прощаваш и да живееш в хармония
Снимка: iStock/Guliver

Всички ние имаме неприятни моменти в живота, когато някой дълбоко е наранил чувствата ни - предателство, подигравки, пренебрежение, лъжа. Понякога хората, близки до нас, могат да направят това и тогава се изправени пред въпроса- как да им простим.

Най-трудното е напълно да простиш на човек и да забравиш миналото.

Прошката е упорита и дълбока работа върху себе си, която е необходима за хармоничен и пълноценен живот.

Всеки сам решава: някой намира сила да продължи напред и забравя за всичко, някой се затваря  себе си и преминава в дълбока интроспекция или просто се депресира, някой намира за невъзможно да прости напълно, да продължи напред и да живее привързан към ситуацията и човека.

Нашият мозък помни емоционално силните моменти от нашия живот: както положителни, така и отрицателни. Но ако приемаме и освобождаваме радостни ситуации с лекота, тогава сме склонни да „усвояваме” неприятностите за дълго време - в разговори с приятели, в гневна кореспонденция, в самосъжаление и дълбоко негодувание към друг човек.

Много е важно да приемете и отработите такива чувства като гняв, болка, негодувание. Това може да отнеме много време и много емоционална сила и издръжливост.

Прошката не лежи на повърхността - не се заблуждавайте, че силно провинение може лесно да бъде простено и забравено. Първо, прошката е избор. И второ, това е постоянен мониторинг и наблюдение на вашите емоции, мисли и действия. Необходимо е да "копаете" много дълбоко, но само вие сте в състояние да коригирате последствията от силно негодувание.

Вие сте отговорни за прошката на друг човек, защото вие сте отговорни за вашето щастие и спокойствие.

Как може да простите:

Разберете, че прошката е възможна

„Никога няма да му простя“ трябва да се превърне във възможност за прошка, но с времето. Фактът, че мислите за прошка, говори за първата стъпка по пътя към нея.

Приемете прошката като възможност да подобрите живота си

Прошката е свързана с контролирането на емоциите и отговорността, която човек поема за живота си. Забравяйки за ситуацията, вие давате шанс на нещо ново в живота си - свежи, по-ярки чувства и възможност да се радвате без неприятни усещания в душата.

Направете списък

Списъците са нещо много важно. Запишете на лист хартия хора и ситуации, които ви причиниха болка и психически дискомфорт.

Приемете болка

Болката е това, което трябва да се приеме, независимо колко е силна и неприятна. Понякога болката води до абсолютно прераждане и насърчава духовния растеж. И тя ни прави по-силни. Повярвайте, че сте в състояние да простите на човек, който се е държал зле с вас.

Бихте могли да намерите огромна сила в себе си и сърцето си да простите - вие сте по-силни, отколкото си мислите!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама