Как да разпознаваме манипулаторите?


Как да разпознаваме манипулаторите?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кои са причините понякога да изпитваме големи затруднения в прекратяването на отношения, в които се чувстваме изтощени и използвани? Грешка ли е да мислим, че любим човек злоупотребява с доверието и търпението ни? Как да открием потенциалните слабости в характера си, които позволяват да бъдем манипулирани, и то не само от непознати, но и от близки? Клиничният психолог д-р Джордж Саймън ни запознава със своя метод за разбиране на характера на манипулативните хора и предлага разнообразни способи за противодействие в нестандартния си труд "Манипулаторите“ (ИК "Изток-Запад“).

Саймън ни среща с характерните черти и способи на действие на манипулативните хора и предлага нестандартни начини за противодействие.

Първата и естествена представа на всеки е, че манипулаторите са далеч от нас – някъде отвън. Те, мислим си, са кукловодите в сянка зад тежките кулиси, които така и не се повдигат, за да видим техните лица. Често обаче манипулаторите не са чужди хора: децата – особено юношите – са истински експерти в манипулацията; интимните партньори – и мъже, и жени – също; колегата, който се държи мило и ви се усмихва постоянно, може тихомълком да работи срещу вас, докато тръби, че помага, а шефът ви – да извлича максимума от слабостите и уязвимостта ви.

Манипулативните хора имат две основни цели: да печелят и да изглеждат добри, докато го правят. А една от най-често срещаните грешки при жертвите е да се успокояват, че манипулаторите им понякога не осъзнават какво точно правят.

Д-р Саймън изброява четирите основни причини, поради които т.нар. жертви изпитват силни затруднения да прекратят отношенията си със свои манипулативни близки, макар да чувстват, че злоупотребяват с тях. Ученият описва и властовите тактики, които манипулаторите използват често, за да налагат собствените си цели, а отгоре на това и да оправдават поведението си.

От "Манипулаторите" научаваме още каква е природата на емоционално разстроените характери, какви са основните характеристики на агресивните личностни типове, както и отличителните черти на скрито агресивната личност. Саймън предлага различни начини за предефиниране на "правилата на играта“ между жертвата и манипулатора, разяснявайки как да откриваме потенциалните слабости в характера си, благодарение на които сме манипулирани.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама