Как да се чувстваме добре в 5 стъпки


Как да се чувстваме добре в 5 стъпки

Понякога забравяме да ценим себе си и не спираме да се вглеждаме в малките си недостатъци, правейки ги по-големи от колкото всъщност са. Колкото и уверени да изглеждат другите в нашите очи, те също имат колебания относно външния си вид, характера си и пр. Запомнете нещо - НЯМА перфектни хора.

1. Пред огледалото.Често пъти да поглеждаме в огледалото всеки път, когато минаваме покрай него, става лош навик. Колкото повече време прекарваш пред огледалото, толкова повече малки недостатъци намираш, фокусираш се върху тях и забравяш да се вглеждаш в онова, което наистина харесваш в себе си.

2. Списък. Направи кратък списък от 5 думи, които описват най-добрите ти качества. Например:
1. Трудолюбив/а. 
2. Добър/добра приятел/ка.
3. Забавен/забавна. 
4. Обичлив/а. 
5. Авантюрист/ка.

В никакъв случай не проявявай скромност, напротив - бъди обективен към себе си. Направи списъка си дори по-дълъг, а след това го изчети от горе до долу, повярвай на всяка дума и не забравяй, че всяко едно качество те прави по-стойностен човек.

3. Грижа за самите нас. Отдели време да се погрижиш за себе си - нова подстрижка, нова дреха или нов спорт. Притесненията ни най-често идват от някой и друг килограм отгоре. Не започвай със сметките от кой понеделник по-точно започваш да ходиш на фитнес, а го направи още утре. Отлагането никога не е решение, по-скоро е демотивиращо и накрая просто ще се откажеш от идеята.

4. НЕ на сравненията. Никога повече не прави грешката да се сравняваш с околните. Винаги ще има по-слаби, по-високи и по-различни от теб. Но това не означва, че ти си по-малко хубав/а от тях. Не е лъжа, че хората са уникални и нещата, които харесваш у другите най-вероятно няма да ти отиват на теб. Гледай на себе си като на отделен индивид, какъвто и всъщност си.

За още малко повдигане на самочувствието знай, че дори и най-добре изглеждащият човек според теб ти завижда за нещо и тайничко си мечтае за хубавите ти очи или ръста ти.

Специално за дамите! - Момичетата от кориците на списанията или от видеоклиповете са почти толкова изкуствени, колкото и Ариел, Спящата красавица или Снежанка. И едните и другите са рисувани - някои с Photoshop и гримове, други само с цветни моливи. Ако застанат до вас, без професионален грим и прическа, ще изглеждат като вас (нормални жени, всяка с малките си недостатъци).

5. Мнението на околните за теб. То е важно само до колкото да коригираш някои странности от характера си, които наистина имат нужда от "поправка" или да изхвърлиш ярко жълтия пуловер, който наистина не ти отива. НО само до там.

Никога не позволявай негативното мнение на другите, особено хора, които не те познават, да ти повляе зле. Злобните коментари често за продиктувани от чиста проба завист или просто лична нужда от изразяване на гнева. Така или иначе, това не е твой проблем и не трябва да взимаш под внимание подобно поведение, защото то по никакъв начин не е критерии за теб.

Тук идва и проблемът за бившите гаджета или бившите приятели. Не позволявай никой да тъпче самочувствието ти. Това, че някой не те е оценил, не значи, че е имал причина за това. Не търси вината в себе си, а просто се усмихни и уверено кажи "Негова/нейна загуба!" - и повярвай, в повечето случаи няма да сгрешиш!

Бъдете себе си и винаги се гордейте с това. Ако още не сте го направили както трябва, започнете да наваксвате още от днес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама