Как да се справим с хазартната зависимост


Как да се справим с хазартната зависимост
Снимка: iStock/Guliver

Хазартът може да бъде доста трудна за справяне зависимост. Тези 7 съвета предоставят на хората прости начини да намалят изкушенията на хазарта.

Доста висок процент от хората имат проблеми с хазарта и изпитват трудности, свързани с хазарта. Ако вие или любим човек се нуждаете от помощ за справяне с тази зависимост, прочетете тези седем съвета.

1. Осъзнайте проблема

Не можете да поправите нещо, което не разбирате. За да премахнете хазарта от живота си, трябва да признаете, че имате проблем с хазарта, споделят от betindex.

Хазартът се определя като психично разстройство, подобно на пристрастяванията, предизвикани от алкохол и наркотици. Може да имате хазартно разстройство, ако изпитвате:

• Силна нужда да залагате големи суми пари

• Чувство на безпокойство или раздразнителност, когато не залагате

• Правите многократни и неуспешни опити за отказ от хазарт

• Изпитвате стрес

• Лъжете приятели, колеги и близки за хазартната ви зависимост

• Конфликти относно хазарта

• Използвате пари, които нямате

Бъдете честни със себе си, когато разглеждате симптомите на хазартно разстройство или дори по-добре, попитайте любим човек за мнението му за хазарта. Спрете да отричате и започнете да виждате отрицателния ефект на хазарта върху живота ви.

2. Присъединете се към специализиране групи за справяне с хазартна зависимост

След като разпознахте проблема, можете да потърсите помощ от специализиране групи за подкрепа. Групите за подкрепа са организации, поддържани от хора с подобен опит и минало. Такива групи са специално създадени зануждите на хора с проблеми с хазарта и са подобни на Анонимни алкохолици или Анонимни наркомани.

3. Избягвайте изкушението

Хазартът е изкушение, но възприемането на хазарта като зависимост е важна стъпка, защото ви позволява да използвате умения за възстановяване от зависимостта и предотвратяване ѝ. За някой, който се възстановява, избягването на хора, места и дейности, свързани с хазарт, може да помогне. По този начин може да избегнете мислите и чувствата, които насърчават хазарта.

4. Контролирайте желанията си за хазарт

Като пристрастен към хазарта може да имате желание да заложите онлайн, да отидете в казиното, да изхарчите цялата си заплата за хазарт или друго подобно поведение.

Изградете си разбиране за ситуацията, насочете мислите или действия си към неща, които да отвлекат вниманието ви от хазарта.

5. Намерете алтернативи на хазарта

За да подобрите състоянието си, ще трябва да намерите здравословни алтернативи на хазарта. Заменяйки хазартното поведение с положително, вие измествате фокуса от лошото към доброто.

Някои алтернативи на хазарта включват:

• Физическа активност

• Медитация

• Прекарване на повече време с приятели и семейство, които не залагат

• Доброволчество

• Нови хобита

• Пътуване

Помислете само за забавните, полезни алтернативи, които можете да получите с допълнителните пари, които ще спестите от хазарт.

6. Помислете за последиците

Срамът и чувството за вина са силни чувства за всеки, който се възстановява от зависимост. Тези чуства могат да бъдат опасни, защото твърде много от тях могат да насърчат хората да се върнат към хазарта.

Помислете за последиците от вашата зависимост, за да избегнете хазарта в бъдеще.

• Емоционалната болка, която сте причинили на близките си

• Финансовите затруднения, в които поставяте семейството си

• Всяка лъжа, която сте казали, за да прикриете пристрастяването си от другите

7. Потърсете професионална помощ

Ако хазартната ви зависимост е тежка, помислете за професионална помощ възможно най-скоро. Професионалното лечение от специалист по психично здраве или пристрастяване може да бъде разликата между живота с финансова несигурност и живота във финансова стабилност.

Професионалните методи на лечение могат да ви научат как да стоите настрана от хазарта, както и да усъвършенствате уменията, които вече използвате. С широко достъпни професионални терапевти, може да се справите по-лесно със зависимостта си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама