Каквото и да правите, не очаквайте нищо в замяна


Каквото и да правите, не очаквайте нищо в замяна
Снимка: iStock

Правете добро и не чакайте благодарност. Всъщност получавате много повече!

Това се случва на всеки от нас. Учтиво пропускате нечия кола на пътя, очаквате шофьорът да отвори прозореца и да помаха като знак на благодарност. Но не го прави. И сега вече чувате гласа ви, който е силно възмутен от факта, че хората не знаят как и не искат да благодарят един на друг за добрите дела.

Същото се случва, когато задържите вратата за някой друг. Хората минават, без дори да се усмихват и да ви благодарят.

Но това не е толкова лошо. Често жертвате времето си, работите неуморно, за да помогнете на някого, а отговорът е мълчание. Човекът не само не ви благодари, но дори не забеляза вашите усилия!

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ "ПОДАРЪЦИТЕ", КОИТО ВИ УБИВАТ

Или когато подготвяте изненада за за някой приятел, която искате да зарадвате, накрая всичко но завършва с пълно разочарование.

Всички имаме нужда от това - признание. Това е вътрешна нужда на човек и няма как да го заобиколим. Да, искрено, с най-добри намерения, помагаме на други хора и вършим добро. Но и ние искрено и винаги очакваме благодарност от тях. Дори само с едно кимване, дори и без думи... Това е необходимо, за да се чувстваме удовлетворени и щастливи.

Тези очаквания са основният проблем. Първо, човекът, на когото сме направили добро, е под един "натиск": "Трябва да сте благодарни!" И второ, да очаквате нещо от хората в замяна - получаваме само разочарования. И не защото са лоши и неблагодарни. Напротив! Това е просто природата на човека: естествено е той да приема всички добри неща за даденост.

Докато изучавах този въпрос малко по-сериозно, стигнах до извода, че нашите вечни страдания от нереализираните очаквания за благодарност от други хора изобщо не са свързани с маниакалното желание да чуем думата "Благодаря!" Всъщност говорим за дълбоката необходимост да получим "знак" от Вселената, че при нас всичко е наред. Искаме да сме сигурни, че сред многото решения и действия през целия ден, някои от тях са били наистина добри.

За нас е жизненоважно да знаем, че сърцата ни са мили, а нашите намерения са най-благородни. Ето защо би било хубаво да получавате от време на време потвърждение на това "отгоре".

Трябва да намерите баланс и хармония вътре в себе си, така че всички действия и решения да се генерират от дълбоко разбиране за това кой сте. Вие, а не някой друг, решавате кое е добро и кое е лошо! Къде сте действали благородно и къде не сте!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама