Критиката разрушава вътрешния дух, а похвалата го укрепва


Критиката разрушава вътрешния дух, а похвалата го укрепва
Снимка: iStock

Липсата на самолюбие е в основата на всички наши проблеми. Това е самата истина!

Нашите пристрастяващи поведения толкова често са свързани с проблеми със самочувствието, с това, че не се чувстваме достатъчно добре или оценяваме собствената си стойност. Понякога храната или наркотиците може да са начин за самолечение или дори самонараняване.

Ако сме стресирани или разтревожени, оказваме прекалено голям натиск върху себе си, казвайки си, че нещата трябва да са по определен начин - че трябва да сме различни или да се опитаме по-силно. Ние не приемаме себе си и ситуацията такава, каквато е в момента.

Когато се грижим добре за себе си, подхранваме се и се приемаме такива, каквито сме, стресът изглежда по-управляем, здравословният избор е естествен и ние се чувстваме по-добре кожата си.

Много от нас смятат, че трябва да бъдем сурови и критични към себе си, за да напреднем и да продължим напред. Доказателствата обаче подсказват, че острата критика всъщност е демотивираща и стресираща, а не полезна.

Ако ви е писнало да воювате със себе си и  искате да станете по-спокойни, по-щастливи и по-здрави, спрете да се критикувате и се приемете!

Говорете на себе си, все едно говорите с някой, когото обичате и искате да насърчите.

Следете как говорите със себе си през целия ден. След като осъзнаете суровия тон, поработете върху това да го заместите с такъв, който изразява търпение, състрадание и разбиране.

Направете ежедневен списък на нещата, които оценявате в себе си.

Възможно е да си добър приятел или може би винаги си спокоен в кризисен момент. Толкова често сме програмирани да забелязваме своите недостатъци и нещата, които ни липсват, че оставаме слепи за силните си черти.

Наскоро започнах да се оценявам за това, че съм добър слушател, че правя страхотни торти за рождените дни на моите близки, за желанието си да работя върху себе си и за това, че вече мога да правя цели тридесет коремни преси. Оценете се и вие!

Помнете, че сте човек и правите грешки понякога,

Вие и всички останали на планетата сте в процес на работа. Не е нужно да сте перфектни; винаги се учите, винаги се променяте и ставате все по-добри с всеки изминал ден.

Стремете се към напредък, а не към съвършенство. Всички правим всичко възможно с инструментите и способностите, с които разполагаме. Затова си починете и не забравяйте, че се справяте отлично.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама