Лада – славянската богиня на любовта


Лада – славянската богиня на любовта
Снимка: Instagram

Лада, славянската богиня на любовта и пролетта, е била почитана по нашите географски ширини в края на зимата. Тя много наподобява скандинавската Фрея и гръцката Афродита, но някои съвременни учени смятат, че Лада е плод на антиезически духовници, които основават своите разкази върху византийски, гръцки или египетски истории и имат за цел да очернят културните аспекти на езическата култура.

МОРИГАН - ИРЛАНДСКАТА БОГИНЯ НА МАГИЯТА И СЪДБАТА

Лада не се появява в предхристиянски текстове, но в крайна сметка от тях са оцелели изключително малко на брой, така че не е меродавно твърдение. В свидетелствата от 15-ти и 16-ти век, където тя се появява за първи път, Лада е пролетната богиня на любовта и плодородието, пазител на реколтата, защитник на двойките, семейството, жените и децата. Тя е илюстрирана като сладострастна жена в разцвета на силите си - пълноценна, зряла, красива, истински символ на майчинството.

Етимологията на Лада също е много интересна - "Lad" означава "хармония, разбиране" на чешки и "красива, сладка" на полски. Тази богиня се появява и в руските народни песни и е описана като висока жена с голяма златна коса, обвита като корона на главата. Тя е въплъщение на божествена красота и вечна младост. Учените смятат, че е богиня майка на някои славянски групи. Твърди се, че нейното поклонение е било „прехвърлено“ на Дева Мария, след като Киевска Русия приема християнството.

Слънцето, топлата нощ и дъжда принадлежат на Лада. Нейните животни са петел и елен, а растенията - череша, липа, глухарче и божур. Вярва се, че всички девойки са се молили на Лада за красота, като в Сърбия тази церемония се нарича „ladarice“. Има предположения, че българският празник Лазаровден също в обвързан с почитането на тази богиня, но с времето и натрупването на нови традиции и поверия това се размива.

ИЩАР - БОГИНЯТА НА СЕКСА

Още един ритуал в името на Лада е прескачането на огъня. В нейна чест младите хора (и момчета, и момичета) са се събирали в домовете си или сред природата, сядали са в кръг, пеейки песента на Лада с рефрена „Hey Lada“. Тези ритуали са били толкова популярни, че са били пазени стотици години до времето на християнството. Руските свещеници са се оплаквали дълги години, че това езическо явление не може да бъде потиснато, защото младите хора идват в християнски храмове и започват игрите, посветени на Лада. Ето защо Православната църква променя малко характера на тези ритуали, въвеждайки венците от цветя и пролетни клонки като основен елемент.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама