Мечтайте, винаги има и може повече!


Мечтайте, винаги има и може повече!

Преди време ви запознахме с Юлия Атанасова, която е създател на блога judway.eu. И тъй като напълно сме съгласни с нейните думи, че "Творим всеки ден и не винаги крайният резултат ни прави по-щастливи, а чувството по пътя на сътворението", си поговорихме с нея как успява да открива положителното всеки ден, как се справя с трудните моменти и какво я мотивира.

Какво те прави щастлива?

Споделените моменти със семейството и приятелите. Любовта, усмивките, веселието, любопитството, откриването на новото, творенето, работата, хобитата ми, музиката, времето със себе си, книгите, филмите...

Свободата да се радвам на живота независимо от ситуацията. Благодарността ми за този живот. Собственото ми смирение и успокоение. Вярата ми. Мечтите. Нищоправенето също.

Как успяваш да откриваш положителното всеки ден?

Като съм будна да го забелязвам навсякъде около себе си. Отпускам сетивата си и чувствам, вдишвам, вкусвам всеки миг. Чувам песен, виждам цвете, пия кафе, общувам. Отдавна спрях да правя нещата в живота си, просто защото трябва. Поставих чувствата си на преден план. Благодарение на тях правя избори. Постоянно си припомням, че само от мен зависи как ще се чуствам сега.

Вярвам, че всеки от нас има избор във всеки един момент и че всичко, което ни се случва днес, е в резултат на изборите ни. Животът ни днес е подреденият пъзел на решенията ни до момента. И картината може да ни хареса или да не ни хареса. Едно от двете е. Светът в нас и около нас е такъв, какъвто сме си го изградили. Към нас се отнасят така, както се отнасяме сами със себе си. Каквито вярваме, че сме, такива сме и за всички останали. И когато поемем пълната отговорност за себе си, всичко се променя много бързо.

Когато си в трудна ситуация, какво си повтаряш?

Не можем да сме винаги щастливи, нито вечно нещастни. Необходим е баланс. Как иначе ще познаем сладкото, ако не вкусим и от горчивото.

Когато изпитвам съпротиви, си помагам да се повдигна, мога да си помълча, да послушам музика, да се разходя, да гледам хубав филм, да поговоря с близките хора. Пиша си всичко. Задавам си въпроси, за да изчистя за себе си кое и как ме кара да се чувствам и коя е истинската причина да се чувствам така.

И отново - ситуацията е трудна, но по-важно е какъв е моят избор: нещастна си стоя в нея или работя върху решаването й и не оставям да повлияе на всичко останало в живота ми. В началото ми беше трудно. Но с времето умът свиква. Повторенията работят и в един момент чувствата и личният избор излизат на преден план и става начин на живот.

Как да създадем щастливи ритуали в ежедневието си?

Защо не мечтаейки? Мечтаенето е цяр, еликсир за душата. Самият акт на мечтаене е най-жизнерадостното човешко начинание. Мечтайте, фантазирайте, представяйте си. Понякога мислим, че като мечтаем изневеряваме на нашата реалност. Сякаш да пожелаем повече изисква да се отречем от това, което вече имаме. Но това не е така. Винаги има и може повече. В състояние сме задържим две състояния на съзнанието едновременно - на присъствие и копнеж. А забравяме да мечтаем. Толкова сме заети със създаването, контролирането, да отговаряме на настоящата си реалност, че мечтите отпадат от списъка ни със задачи.

Представяйте си най-добрия сценарий, без да отлагате или да поставяте условности за случването му. Това е. Едно изречение. Аз съм свободна/свободен да мечтая за най-добрия за мен живот! Започвайки, с времето идват мечти от миналото, които най-старателно са подтискани. Мечтите стават реалност, само когато вярваме в тях и сме свободни да си ги пожелаем.

И писане. Списъци. На хубавите неща, които са ни се случили през деня. На постиженията ни. На това, което обичаме да правим. На желанията ни.

Когато отчетем кое ни доставя удоволствие и започнем да го прилагаме в ежедневието си, слънчевите дни стават преобладаващи.

Коят е твоята любима мисъл/цитат за щастието?

Моята баба казваше “Не се втелясвай толкова”, днес майка ми го повтаря в конкретни моменти. Баща ми пък винаги ми припомня “Животът е хубав, ей”, а брат ми “Горе главата и напред”. Благодарна съм им всеки път, когато ги чувам от тях.

Най-добрите цитати за щастие са думите, изречени от най-близките ми хора с много любов в трудните моменти. Тези думи ме връщат, стоплят, напомнят ми, че не съм сама.

Как да изразяваме щастието и с дрехите си?

На първо място, когато се научим да изразяваме себе си с дрехите, а не обратното. За това познание съм благодарна на Марина Байрактарова – погледнах на стила и модата от друг ъгъл, на природните елементи. У всеки от нас има един превъзхождащ елемент и когато го узнаем с дрехите започваме да подчертаваме истинската си същност, а не да си обличаме друга. Тогава сме най-магнетични и истински.

Лично аз съвсем наскоро стартирах и идеята “На модно пътешествие за щастие” в блога. Откривам дрехи и аксесоари с щастливи послания на тях. Това може да са тениски с изрази за щастие или забавни цитати, аксесоари със символи за любов, хармония и др. Така носейки ги, предаваме позитивното и на останалите.

Филм или книга, която всяка жена трябва да гледа/прочете на тема щастие.

Няколко филма, които са ме провокирали силно на тема живот и щастие: “Младост” (Youth), “Омарът” (The Lobster), “Бърдмен” (Birdman) и “Господин никой” (Mr. Nobody).

Книга: “Свръхдушата” на Ралф Уолдо Емерсън.

Щастието е...

Низ от моменти, в които съм свободна и се наслаждавам с чувство на любов.

 

Главна снимка:  Мариана Гугалова Atelier Guge

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама