Можете да отнемете всичко от човек, с изключение на едно: неговата свобода на избор!


Можете да отнемете всичко от човек, с изключение на едно: неговата свобода на избор!
Снимка: iStock

Искате ли да чуете нещо невероятно? Можете да правите каквото искате. Това е вярно - човек е напълно свободен. Забравете какво ви казват другите, защото сте свободни да вземате свои собствени решения.

Знам какво сте си помислили...

Да, в света има различни нива на привилегии и следователно броят на възможностите, достъпни за всеки от нас, е много различен. И дори да е така, все пак имате своя собствена граница на свобода. Известният психотерапевт Виктор Франкъл получи свободата си, като бе затворен в нацистки концентрационен лагер.

"Можете да отнемете всичко от човек, с изключение на едно: последната от човешките свободи - свобода при всякакви обстоятелства, да изберете как да се отнасяте към тях, да изберете своя собствен път", Виктор Франкъл, "Човек в търсене на смисъл."

Дори ако някой ви плени и върже, вие все още ще бъдете свободни в сърцето и ума си, за да „изберете своя собствен път“. Не казвам, че хората, които в трудни времена не се отличават с положителна перспектива, нямат достатъчно воля или че не използват пълния си потенциал. И не мисля, че позитивното мислене по някакъв начин ще помогне да се преодолее ужасна ситуация. Просто се опитвам да кажа, че независимо от външните обстоятелства, човек винаги поддържа определено ниво на свободна воля.

Какво означава това? Това означава, че не трябва да се ограничаваме в темите по начините, които другите ни предлагат.

Хората винаги се опитват да ни убедят в съществуването на единен „правилен път“. Вашите родители, училище, религия, правителство и дори най-добри приятели - всеки има своето виждане за това какво трябва да правите и какви трябва да станете.

Завършете училище, вземете диплома, започнете да изграждате кариера и си създайте име. И само тогава ще бъдете доволни.

Ожените се за перфектната си сродна душа. Създай семейство и живей така, както родителите ти искат.

Но всъщност само вие решавате какво ще правите с живота си!

Животът не се подчинява на никакви правила.

Вие сте свободни да живеете както искате. Не трябва да се опитваме да отговаряме на никакви изисквания за пространство отгоре и няма рейтинг, към който да се стремим.

Всички идваме на този свят за малко, правим един куп различни неща и след това си тръгваме. И само вие решавате какви избори да правите, защото това е вашата свобода, която никой не може да ви отнеме!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама