Най-малкият акт на доброта винаги струва повече от най-голямото намерение


Най-малкият акт на доброта винаги струва повече от най-голямото намерение
Снимка: iStock

Тази сутрин пазарувах в местен магазин за хранителни стоки, когато вратата се отвори и влезе възрастен мъж с куче водач. Спря близо до рафта с поздравителни картички, взе една от тях и я приближи много близо до очите си... напразно се опитваше да види нещо.

Тъкмо щях да се приближа до него, за да му помогна, но един друг мъж ме изпревари. Той го попита: „Имате ли нужда от помощ? Мога да ви прочета надписа! ” След това той започна да чете картичка след картичка, като ги изваждаше от стойката и ги връщаше обратно. Той чете толкова много, но търпеливо, когато най-накрая възрастният мъж се усмихна щастливо и каза: „Тази е прекрасно! Жена ми ще я хареса! ”

След като слепецът плати картичката и напусна магазина, отидох при мъжа, който му помогна  и казах: „Възхищавам се на вашата доброта и търпение!“

„Благодаря ти!“- отговори ми той, усмихвайки се. – „Всъщност не съм направил нищо особено. Точно това, което ми каза душата. Най-лесно би било да минеш с надеждата, че някой друг ще помогне на този човек, но душата ми знае, че това е „най-лесното“ - най-грешната позиция в живота.“

"Наистина имаш красива душа", казах аз.

„Всъщност всички наши души са еднакво красиви. Моята е незабележима.“ - отговори ми мъжът. "Просто трябва да се научиш да слушаш и да чуваш душата си. И изобщо не е трудно. "

ЦЕНЕТЕ ТОВА, КОЕТО ИМАТЕ В МОМЕНТА

Вярвам, че думите, които този човек ми каза, са нещо, което всички трябва да помним и да не забравяме нито за минута.

Когато става въпрос за това как прекарваме всеки ден от живота си, се оказва, че през повечето време живеем, като някакви егоцентрични същества, които са изключително загрижени за себе си и общественото мнение. Нашето его, идентичност, история, културни традиции и опит потискат интуитивните послания, които душата се опитва да ни предаде.

Но нашата душа е вечна, за разлика от всичко останало на този свят. Тя е безкрайно мъдра и неподправена. Това, което наричаме „интуиция“, е всъщност нашата душа, която нашепва в ухото ни това, което трябва да направим. Ето защо трябва да слушате душата си, когато иска да ви каже всички тези неща:

1. Никога не забравяйте, че всеки ден може да е последният, когато чуете гласа на хората, които обичате. Затова не забравяйте да им кажете колко ги цените!

2. Най-малкият акт на доброта винаги струва повече от най-голямото намерение.

3. Много често подценяваме силата на обикновено докосване, искрена усмивка, любезна дума, внимание, най-малкото проявление на грижа. А тези неща всъщност са способни да променят света.

4. Понякога се налага да проявяваш доброта към другите хора, но не защото те са добри, а защото ти си такъв.

5. Ако намерите мир в себе си, можете да живеете в мир с други хора.

6. Това, което ни прави щастливи и нещастни, е не къде сме и какво притежаваме, а фактът, че мислим за всичко това.

7. Щастието не е реакция на нещо или резултат. Това е наш избор в определен момент от живота.

8. Може да се чувствате уморени, разочаровани, раздразнени или разстроени. Въпреки всичко това, най-добрият вариант днес е да вярвате и да вървите напред.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама