Научете се да казвате "Извинявай!"


Научете се да казвате "Извинявай!"
Снимка: iStock/Guliver

В брака ви винаги ще има недоразумения и конфликти, и ще откриете, че думите "Съжалявам" и „Извинявай“ са много ценни и за двамата партньори. В днешната култура извиненията са подценявани и недостатъчно използвани. Може би си мислите, че когато някой ви каже, че съжалява, вероятно не е направил обидата по-малка. Въпреки това, това е стъпка в правилната посока.

Въпреки че понякога ни е трудно да изречем тези думи, направим ли го, показваме на партньора ни, че наистина ни пука за него. Проблемът е, че повечето хора не знаят как да се извиняват правилно. Ако се чудите кога или защо ще трябва да кажете, че съжалявате, прочетете следващите редове.

Предимствата да кажем „Извинявай“:

Това показва, че сте достатъчно зрели, за да поемете отговорност за това, което сте казали или за това, в което сте сгрешили.

Извинението поправя всички щети, които сте причинили на връзката си.

Ще се почувствате по-добре, когато кажете,че съжалявате.

Казвайте „Извинявай!“ навреме

Точното време да кажете, че съжалявате е тогава, когато знаете, че сте направили нещо, което е наранило другия, независимо дали е умишлено или неволно. Истината е, че това вече се е случило и трябва да поемете отговорност за това, което сте направили или казали. Когато се извинявате на някой, за когото ви пука, показвате колко важен е човекът за вас и това е страхотно! Освен това, извинението създава връзка, която се основава на доверие и сигурност, отваряне на линиите на комуникация. Един от начините да се избегнат по-нататъшни инциденти е да се поставят граници за това, кое е приемливо да се направи или да се каже, и кое не е.

ДО МОЯТА НАЙ-ДОБРА ПРИЯТЕЛКА

Извинявайте се искрено, само когато го искате

Ако се извинявате само за да може другият човек да спре да говори за това, което сте сгрешили, само влошавате ситуацията. Едно от най-лошите неща, които можете да направите е да прехвърлите вината на другия човек, казвайки: "Съжалявам, ако се чувстваш така..." Още една голяма грешка, която повечето хора правят, когато се извиняват, е да кажат на някого, "Това никога няма да се повтори". Защото, ако поради някаква причина вие отново обидите или нараните партньора си, той вече няма да може да ви вярва или да ви има доверие.

Проблеми

Основният проблем, който повечето хора имат с думите „Извинявай!“ и „Съжалявам!“ е, че те не искат да признаят, че са направили нещо нередно. Някои хора се извиняват, за да избегнат продължение на спора. Също така, много хора просто не обичат да признават, когато са направили грешка. Но така никога няма да заздравите отношенията с половинката си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама