Не е нужно да вярвате в нещо, трябва само да следвате това, което смятате, че е правилно в момента


Не е нужно да вярвате в нещо, трябва само да следвате това, което смятате, че е правилно в момента
Снимка: iStock

Дзен се извлича от будистките учения, но това не е религиозна посока, а по-скоро изкуството на самосъзнанието. Дзен не диктува какво трябва да чувстваш или в какво трябва да вярваш, как трябва да живееш или какво трябва да правиш ... Това учение проповядва само, че трябва да си наясно със своя опит, напълно потопен в него.

Именно поради тази причина принципите на Дзен са универсални - по същество те могат да се прилагат към всяка догма или начин на живот. Така че накратко ще опишем няколко принципа на Дзен и как да ги навигирате в съвременния свят.

Вашето преживяване е създадено от ума ви

Трябва да осъзнаем, че сме в състояние да създадем ново преживяване чрез обичайното превключване и избора на това, върху което трябва да се съсредоточим. Възпитани сме в убеждението, че не можем да изберем за какво да мислим, въпреки че в действителност това не е така. Не всяко чувство на страх или отрицателна мисъл е покана за изследване, което трябва да се приеме.

Не е нужно да вярвате в нещо, трябва само да следвате това, което смятате, че е правилно в момента

Проблемът с придържането към конкретна установена система от вярвания без съмнение е, че когато слушате гласовете, имплантирани във вас от нечия догма или учение, вие им се доверявате повече от себе си. В крайна сметка започвате да се чувствате или много изгубени, или много объркани.

В този случай като че ли сте между два огъня: между това, което смятате за правилно, и това, което смятате за истина. Позволете си да се разраствате и да растете като индивиди, тоест позволете си да започнете да мислите (и да чувствате) извън границите, установени от сегашната ви догма.

Можете да бъдете обективен наблюдател на ума и живота си

Знаейки, че можете да изберете мислите си е добре, но е много по-важно да осъзнаете, че можете също да решите коя от тези мисли е особено ценна за вас. Но тук е необходима обективност. Управляваните практики за медитация ви учат да наблюдавате мислите, които възникват в главата ви, като външен наблюдател. По този начин ще можете да осъзнаете, че не сте тези мисли.

Вие не сте вашите чувства. Изпитвате тези мисли и чувства, решавате кои от тях са важни и мотивиращи за вас и действате.

Вашето естествено състояние е единство

Реалността, към която всички ние в крайна сметка ще се върнем, е, че всичко е едно. Това е основата на просветлението. Илюзията за изолация е причината за нашето страдание. Това е възпроизвеждане на идеите за индивидуализъм, които поглъщаме още от детството. В крайна сметка се връщаме към нашето естествено състояние, наречено „единство“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама