Не вреди на никой, но и не търпи лошо поведение!


Не вреди на никой, но и не търпи лошо поведение!
Снимка: iStock

Едно златно правило гласи: Отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас! Това правило е ясно за повечето хора, но понякога може да бъде много трудно да се следва. Но в дългосрочен план определено ще получите награда за това поведение.

Тази философия доби известност като Златното правило. То намира място в голямо разнообразие от традиции и философски учения в цялата световна история. Например в Евангелието на Матей: "И така, правете всичко, което искате хората да правят с вас, така и вие с тях, защото това е законът на пророците" (Матей 7:12), "Обичайте ближния си като обичате себе си" (Матей 19: 18-20).

Аристотел има абсолютно същото виждане. Например на въпроса: "Как да се държим с приятели?", той отговаря: "Точно както бихме искали те да се държат с нас".

Златното правило често се среща в поговорките на Буда. Например: "Всеки трепери преди наказание, всеки се страхува от смъртта - поставете се на мястото на другия. Не можете нито да убивате, нито да принуждавате другите да убиват".

Конфуций е учил своите ученици: "Не правете на другите това, което не желаете за себе си". Ученикът на Цу-Гонг попитал: "Възможно ли е да следвам една дума през целия си живот?" Учителят отговорил: "Тази дума е взаимност. Не правете на другите това, което не желаете за себе си".

"Всеки, който ще вземе заострена пръчка и ще набоде човек с нея, първо трябва да я опита върху себе си, за да почувства колко е болезнено!", е известна поговорка.

В заключение може да кажем, че въпреки географското разделение, развитието на човешките култури се ръководи от същите правила. Макар факта, че сме разделени от хиляди години и километри, ние сме заедно на тази земя и имаме желание да живеем в мир и хармония.

Разбира се, струва си да се отнасяме към Златното правило с уважение и възхищение, но въпреки това то остава непълно, тъй като не казва как да се отнасяме с онези хора, които го нарушават.

Всеки знае, че трябва да се отнасяме с другите с уважение и доброта - тоест по същия начин, както ние бихме искали да се отнасят към нас. Но ако някой прояви неуважение? Не бива да позволявате на никой да се държи с вас по този начин! Защото да толерираш лошо поведение означава да го приемеш. А приемането на това, което със сигурност трябва да бъде потиснато, само засилва правилността на неговите действия в грубото съзнание. Трябва да се държим добре с хората, но никога да не позволяваме на някого да ни тъпче!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама