Не вреди на никой, но и не търпи лошо поведение!


Не вреди на никой, но и не търпи лошо поведение!
Снимка: iStock

Едно златно правило гласи: Отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас! Това правило е ясно за повечето хора, но понякога може да бъде много трудно да се следва. Но в дългосрочен план определено ще получите награда за това поведение.

Тази философия доби известност като Златното правило. То намира място в голямо разнообразие от традиции и философски учения в цялата световна история. Например в Евангелието на Матей: "И така, правете всичко, което искате хората да правят с вас, така и вие с тях, защото това е законът на пророците" (Матей 7:12), "Обичайте ближния си като обичате себе си" (Матей 19: 18-20).

Аристотел има абсолютно същото виждане. Например на въпроса: "Как да се държим с приятели?", той отговаря: "Точно както бихме искали те да се държат с нас".

Златното правило често се среща в поговорките на Буда. Например: "Всеки трепери преди наказание, всеки се страхува от смъртта - поставете се на мястото на другия. Не можете нито да убивате, нито да принуждавате другите да убиват".

Конфуций е учил своите ученици: "Не правете на другите това, което не желаете за себе си". Ученикът на Цу-Гонг попитал: "Възможно ли е да следвам една дума през целия си живот?" Учителят отговорил: "Тази дума е взаимност. Не правете на другите това, което не желаете за себе си".

"Всеки, който ще вземе заострена пръчка и ще набоде човек с нея, първо трябва да я опита върху себе си, за да почувства колко е болезнено!", е известна поговорка.

В заключение може да кажем, че въпреки географското разделение, развитието на човешките култури се ръководи от същите правила. Макар факта, че сме разделени от хиляди години и километри, ние сме заедно на тази земя и имаме желание да живеем в мир и хармония.

Разбира се, струва си да се отнасяме към Златното правило с уважение и възхищение, но въпреки това то остава непълно, тъй като не казва как да се отнасяме с онези хора, които го нарушават.

Всеки знае, че трябва да се отнасяме с другите с уважение и доброта - тоест по същия начин, както ние бихме искали да се отнасят към нас. Но ако някой прояви неуважение? Не бива да позволявате на никой да се държи с вас по този начин! Защото да толерираш лошо поведение означава да го приемеш. А приемането на това, което със сигурност трябва да бъде потиснато, само засилва правилността на неговите действия в грубото съзнание. Трябва да се държим добре с хората, но никога да не позволяваме на някого да ни тъпче!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


 • Тези зодии ще имат невиждан късмет през...
  Тези зодии ще имат невиждан късмет през втората половина на 2022

  Представителите на тези 4 зодии ще имат повече късмет от останалите през втората половина на 2022 година. Те ще станат истински галеници на съдбата и ще усетят това във всяка една сфера на живота си. Овен  Овенът ще стане любимец на съдбата след юни. Той ще получи възможности за придобиване на богатство,...

 • Късметче за всяка зодия за 22 юни...
  Късметче за всяка зодия за 22 юни

  Овен Стара любов ще се завърне в живота ви и ще ви върне вярата в хората и това, че те се променят истински. Телец Заслужавате всичко хубаво под слънцето и ще го получите. Близнаци Очаква ви любовна магия незабравима. Любовно пожелание за 22 юни според зодията Рак Нова кола, за която...

 • Зодиите, които ще имат много ПАРИ през...
  Зодиите, които ще имат много ПАРИ през юли

  Лятото е любим сезон на малки и големи. Това е времето, когато хората се отдават на почивки, екскурзии и много забавления. Именно затова, често парите не стигат и в един момент се чудим къде е отишла заплатата. За някои зодиакални знака, обаче, това няма да е проблем. Те могат да направят своите смели...

 • Хороскоп за днес, 23 юни...
  Хороскоп за днес, 23 юни

  Овен През тази ден ще имате сили за изключителни подвизи. Сега е моментът да заложите бъдещето на големи дела и грандиозни планове. Телец  Денят е подходящ за работа и бизнес - бъдете активни, преследвайте целите си. Продължете започнатото, но отложете преговорите за по-сложните проекти. Близнаци Днес...

 • 4 прически, които ще са хит през лято...
  4 прически, които ще са хит през лято 2022

  Лятото е онова време от годината, когато търсенето на нова визия е съвсем естествено. В крайна сметка лятото е време за свобода и ново начало, а освежаването на косата активира самоизразяването в нови начала. Ако топлото време ви вдъхновява да загубите няколко стратегически сантиметра, за да се сдобиете...

 • Хороскоп за днес, 22 юни...
  Хороскоп за днес, 22 юни

  Овен Това е ден за промени. Всяко преместване на мебелите или дребни ремонти ще протекат без да ги усетите и ще донесат още уют в дома ви. Телец Това е ден, в който да внимавате какво говорите. В никакъв случай не лъжете. Ако искате да постигнете нещо, вярвайте в силата на думите и ги използвайте правилно. Късметче...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама