Не всички мъже са психясали чудовища


Не всички мъже са психясали чудовища
Снимка: iStock/Guliver

Има проблем с насилието, едва ли нормален човек би отрекъл това. Обаче с насилието изобщо, а не само от мъже над жени. Не всеки български мъж е звяр, чудовище, тотален урод, който бърка в черепи и после ги складира у тях в тайно чекмедже.

Фокусираме се твърде много върху половата принадлежност и забравяме неща като - интелект, разум, устойчивост, ценностна система, начин на живот, даже не знам дали да слагам тук възпитание. Понякога възпитанието не е много определящо, но сме свикнали да го хвърляме за всеки проблем. Всеки наркоман на тази планета ли е с майка и баща зависими от наркомания?

На никой не се явявам защитник и никой не желая да плюя, просто давам още една гледна точка. Моята позиция е и от още една призма - имам син. Ако толкова много ги мразя, ненавиждам и демонизирам тези мъже, как се очаква от мен да отгледам добър човек, да го направим достоен мъж и човек. Нещо не ми се вижда как би могло да се случи.

А и аз тази работа с омразата към каквото и да е никога не съм можела да я разбирам. Не разбирам и цялото състезание защо трябва да го има. Цялата тази надпревара с другия пол, в която откровено казано, се фокусираме върху тривиални неща и ако се разровим същински в надпреварата - ще я изгубим до две.

съревнование

Обикновено имам книги според настроението и рядко чета само една. Наскоро завърших книгата на Майло Янопулос, откъдето ще извадя няколко цитата:

• Мъжете и жените реагират различно на стреса - жените предпочитат да са сред хора, докато мъжете предпочитат да останат сами.

• Мъжете и жените усещат романтичната ревност различно - мъжете са по-разстроени от физическата изневяра, докато жените от емоционалната.

• Мъжете предпочитат реалистични състезателни игри, докато жените предпочитат социални.

• Разликата в заплащането почти изцяло се обяснява с изборите на жените. Мъжете предпочитат технически професии, а жените предпочитат професии, които са ориентирани към хора.

• Когато някоя феминистка ви излъже как жените печелят 79 цента за всеки долар за мъжете, напомнете ѝ, че в някои щати съдилищата за попечителство отсъждат пълно попечителство за майката в 72% от случаите. Ето това е истинска дискриминация.

• Има огромна разлика във финансирането на изследвания. Страдащите от рак на простатата имат приблизително 10% по-голям шанс да преживеят болестта от онези с рак на гърдата. Полова разлика в здравеопазването е съвсем реална, кампании за рак на гърдата и нито една за рак на простата.

В десетте най-чести причини за смърт - болести на сърцето, рак, инфаркт, белодробна болест, пневмония, злополуки, диабет, самоубийство, болест на бъбреците, цироза - смъртността сред мъжете е по-голяма. Разликата при здравеопазването оставя мъжете в ковчези.

• Има неравенство при осъждане на лишаване от свобода. Мъжете получават средно 62% по-високи присъди от жените за едни и същи престъпления.

• Феминизмът се описва като движение за равенство на жените. Но се държи като нещо доста различно - като отмъстителен, злобен, безчестен фестивал на мъжемразието.

Четете, говорете, споделяйте каквото решите, това е ваше право и свобода. Но не мразете, не правете обобщения и генерализации, не хвърляйте всички и всичко под релсите първосигнално. Не мразете обратния пол, етнос, религия и прочее. Омразата е деструктивно чувство и не е донесло нищо добро, но пък нанася вредоносни последици.

Не всички мъже са психясали чудовища, не всички мъже са избушили кочината, не всички мъже стоят с колан и пистолет в ръце! Не всички мъже са говеда и не всички жени са к**ви. Кукловодите искат от вас да мразите, а трябва да мислите и то правилно, и трезво.

Животът в страх също не е полезен живот. Страхът, който се насажда ни прави слаби хора. При мен поне така действа, признавам си.

Когато стана случаят с акушерката, която удряше новородено, не успях да изгледам целия клип. Не исках. Очевидно говорим за тежки проблеми, в които не бива да се упражнява тази професия, но не си казах тогава - всички акушерки правят това!

Когато стана случаят с учителката в детска градина в Бургас, която посягаше и крещеше на децата, отново не си казах - всички правят така!

Когато дадена майка си остави бебето в контейнер или някъде другаде поради стотици причини, отново не си казвам - всички постъпват така!

Не мразете, а мислете!

Лично аз се страхувам много повече от жени, когато отида на площадка и не е защото по детските площадки не стъпват мъже. В неделя на парк Жени Патева имаше само татковци с деца. Страхувам се, че нещо ще се случи и някой ще ми крещи. Страхувам се, че ще стане някакъв конфликт и няма да го разрешим говорейки.

Нямам никаква цел с тези изречения. Нито търся конфликт, нито пререкания, нито нападение, нито защита. Вече и това трябва да се обяснява.

Единствено ви моля да не мразите и да не живеете в страх! Решения ни трябват - не омраза!

Автор: Нели Славова, highviewart.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама