Никога не казвай никога


Никога не казвай никога
Снимка: iStock

Защо никога да не казваме никога?

Защото не можем да сме сигурни какво ни е подготвила съдбата. Като хора, ние сме склонни към грешки поради различни фактори, над които нямаме абсолютно никакъв контрол. Освен това не можем да предвидим човека, когото ще станем след година, или пет, или десет, или петдесет. Немско-американският психолог Ерик Ериксън определи теорията, че преживяваме етапи на психосоциално развитие. Всеки от тези етапи се случва в определен период от живота ни, преминаващ от ранна детска възраст до късна зряла възраст и през всички тези етапи достигаме ново ниво на разбиране за живота.

Като хора, ние непрекъснато се променяме, непрекъснато израстваме. Ставаме емоционално инвестирани, променяме мнението си и поемаме различни гледни точки. Колкото повече преживяваме, толкова повече научаваме. И колкото повече се учим, толкова повече растем.

Помислете отново за по-младото си аз. Обещавали ли сте си някога, че никога няма да пушите или ядете вредна храна? Или да се развивате в дадена област? Или да се върнете в родния си град?

Колко пъти сте нарушили обещание към себе си?

Колко пъти сте нарушили обещание на приятел?

Или член на семейството?

Запомнете едно: Никога не казвайте никога, защото съдбата винаги обръща така нещата, че да направите това, което сте се зарекли да не правите!

Да кажеш „никога“ е като да се обвържеш и да се лишиш от нещо, за което можеш да промениш мнението си в бъдеще. Не ме разбирайте погрешно, не ви казвам да се върнете при бившия си приятел или бившата си приятелка, след като си казахте, че никога няма да се върнете при него или нея.

Вместо това казвам, че няма нужда от самопровъзгласяване или оправдание на вашите действия, като давате обещание на себе си или на света. Работата е там, че действията винаги ще говорят по-силно от думите (което е иронично за мен). Но е истина.

Отново не знаете какъв човек ще станете в бъдеще. Не знаете на какво ще кажете „да“ или на какво ще кажете „не“. Не горете мостове и не отписвайте хора от живота си. Не казвайте, че никога няма да направите нещо, защото не знаете какво може да се случи по пътя. Вместо това просто живейте живота си по начина, по който искате да го водите и си позволете да се насладите на пътуването по пътя

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама