"Нито една повече": Протести срещу насилието над жените на 25 ноември


"Нито една повече": Протести срещу насилието над жените на 25 ноември
Снимка: iStcok/Guliver

Шествие и протести по случай 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени, ще се състоят в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. За поредна година събитията ще преминат под надслов "Нито една повече!".

Феминистки мобилизации, организатори на шествието в столицата и съорганизатори на протестите в другите градове, продължават да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и отправят искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ+ деца и жени, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.

От Феминистки мобилизации отбелязват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 (шестдесет) дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за "интимна връзка" в ЗЗДН не удовлетворява по никакъв начин исканията за улесняване и незабавна защита на хората, които са в насилствена връзка.

По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно.

Кога и къде:

София - събота, 25 ноември 2023 г. , 17:00 ч., Съдебна палата

Пловдив - събота, 25 ноември 2023 г., 16:00 ч., Съдебна палата

Варна - събота, 25 ноември 2023 г., 17:00 ч., Община Варна

Велико Търново - събота, 25 ноември 2023 г., 17:00 ч., Съдебна Палата

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама