Някой ден всички ние ще трябва да преживеем тези загуби


Някой ден всички ние ще трябва да преживеем тези загуби
Снимка: iStock

Хората напускат живота ни, такъв е животът. Губим приятели, семейство, а понякога и себе си. Как да се справим с това и да осъзнаем, че така е трябвало да се случи?

Загубите в живота ни са неизбежни - важният въпрос е как ще успеем да оцелеем и да ги проумеем. Ето няколко вида загуби, с които всеки от нас ще се сблъска рано или късно.

1. Ненадежден приятел

Всеки от нас е преживял това поне веднъж, а някой повече от веднъж. Един приятел, с когото можем да се смеем или да плачем заедно, да работим рамо до рамо и въпреки това някъде дълбоко, чисто интуитивно, усещаме, че той не е изцяло на наша страна.

Той може да бъде много добър човек. Може би не е искал да ни нарани. И въпреки това го направи.

2. Приятел, когото не знаехме как да ценим

Срещнахме се със Сара в колежа и веднага се сприятелихме. Струваше ми се като приятелство за цял живот. Но след колежа пътищата ни се разделиха. Отидох в Ню Йорк, за да изградя кариера. Сара се прибра и се омъжи много по-рано от мен и стана майка.

Минаха години и изглеждаше, че имаме все по-малко общи интереси. Отдалечих се от нея, спрях да отговарям на обаждания. Бях твърде млада, за да разбера, че старите приятели са тези, които могат да ни напомнят за това, което някога сме били. Тогава не разбирах, че нито един от нашите успехи, нито прогресът отменя близостта ни с тези, които ни запомнят в началото и ни помагат да видим по кой път сме тръгнали. Все още не знаех, че в приятелството има по-важни неща от приликата на житейския път. Един и същ растеж в кариерата, животът в квартала, същото училище, в което отиват децата ни- всичко това не трябва да ни разделя, но се случи така.

3. Човек, когото не можем да пуснем в живота си

Затворете очи за момент и си го представете. Не е необходимо да произнасяте името му на глас. Може да сте женен. Или той е. Или и двамата не сте свободни. Във фантазиите си понякога си мислите какъв може да е животът с него. В действителност обаче вие не искате да унищожите благосъстоянието си заради него. Когато възгледите ви се срещнат, и двамата разбирате това. Прекъснете тази фантазия. Няма да продължи дълго... Сега отворете очи и помислете какви сте късметлии, че не сте го пуснали в живота си. Бъдете щастливи с това, което имате.

4. Загуба, която не сме очаквали

Както каза Буда, животът ни кара да страдаме понякога. Да обичаш означава да губиш. Естественият ред на нещата е такъв, че губим родителите си, когато станем по-възрастни. Но това не винаги е така. Бях много малък, когато баща ми загина при автомобилна катастрофа. Нямах възможност да се сбогувам с него. И не можа да види как от труден тийнейджър се превърнах в много разумна жена. Знам, че се тревожеше за мен и винаги помня това. Смъртта му обаче ме промени, помогна ми да избера правилния път. Живях, за да може той да се гордее с мен.

Тези внезапни загуби, остават в нас една голяма следа, стават част от нашето същество. Всеки звук или мирис може незабавно да ни върне в онзи ужасен ден. Уязвимостта ни не е изчезнала и е толкова красива, толкова човешка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама