Няколко начина да повишите самочувствието си


Няколко начина да повишите самочувствието си
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да се борите с чувство за безполезност? Рано или късно тoва чувство започва да преследва мнозина. Това обикновено се случва, когато животът ни подготвя неприятни изненади, изискващи човек да взема трудни решения.

Какво да направите, ако ви се струва, че не сте способни на нищо? На първо място, не се поддавайте на мислите си! Такива моменти, разбира се, добавят негативност, но те са необходими за нашето изграждане. Знаете ли защо? Защото ви позволяват да закалите характера си и да повишите самочувствието си. Как да реализираме нивото на своя потенциал?

Спрете да сравнявате себе си с другите

Навикът да сравняваме себе си с другите е присъщ на мнозина, но трябва да се борите с това. Обръщайки внимание на достойнствата на другите, вие не забелязвате своите и преставате да се отнасяте с дължимото уважение към себе си. Конкуренцията е релевантна само в бизнеса, но не и в ежедневието.

Психолозите съветват всеки човек да осъзнае простия факт, че е уникален. Дори природата да не ви е надарила с никакви таланти, това по някакъв начин ви прави различен от всички останали. Обичайте себе си за това кой сте и другите ще ви обичат.

Помнете успеха си

И го правете възможно най-често. Всеки от нас има много причини да се гордее със себе си. Това могат да бъдат победи в спорта, успешни проекти в работата, навременни и правилни решения в ежедневието. Всички тези положителни аспекти ще ви издигнат в собствените ви очи и ще ви дадат възможност да усетите, че сте способни на много.

СКЪПИ ЖЕНИ, ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЕЗИ ЛОШИ НАВИЦИ

Не премисляйте прекалено много нещата

Мисленето е полезно, но не винаги и не за всичко. Мислите могат да понижат или, обратно, да повишат самочувствието. Ето защо, ако не преминавате през най-добрия период в живота си, насочете мислите си към нещо приятно, но не към мисленето за текущото състояние на нещата. Опитайте се да намерите изход, но не давайте оценка на случващото се. Това ще ви закара в задънена улица. Не забравяйте, че на хората се дават трудни ситуации, така че те да научат полезни уроци от тях, вместо да бъдат убедени в това колко добри или лоши са те.

Отървете се от негативността

Изразяването на емоции - както положителни, така и отрицателни, е предпоставка за нормален живот. Ако нещо ви разгневи, не дръжте гнева в себе си (но и не обиждайте любимите си хора). Отидете във фитнеса, спортувайте, изкарайте си нервите чрез някаква дейност или викайте силно. Можете дори да счупите чиниите, което е по-добре, отколкото да си го изкарате на любимите хора. Ще се почувствате по-добре. След всички тези действия, опитайте се да се заредите с положителни емоции. С една дума, рестартирайте себе си.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама