Съвети, които ще ви помогнат да подобрите самочувствието си


Съвети, които ще ви помогнат да подобрите самочувствието си
Снимка: iStock/Guliver

Когато приемем себе си такива, каквито сме, получаваме огромни ползи. Но да направите това не е лесно. Чувството за красота е специално преживяване. Но както другите емоции, като радост или тъга, наслада или страх, то е много променливо: появява се в един момент и може да изчезне в следващия. И ние възприемаме външния си вид винаги по различни начини. Това е усещане, което не сме в състояние да контролираме.

Ако тъкмо сме излезли от фризьора, чакаме реакцията на другите, но никой не обръща внимание на новата прическа, тогава може да изпитаме остро разочарование. Списанията и филмите предлагат различни образи на красотата. Но всъщност всеки човек носи красотата в себе си.

Обичайте се

"Тя влезе в стаята и всичко наоколо беше озарено..." Да, някои хора имат специално излъчване, което се забелязва по лицето, усеща се в походка. Привлича погледите на другите. Такива хора обичат себе си, затова и другите ги обичат.

За да можете да се представите по този начин, започнете да се грижите за външния си вид и обърнете специално внимание на позите. Уверените хора държат високо главата си, усмихват се и гледат другите в очите. Спомнете си как изглеждат онези, на чиято увереност се възхищавате, и следвайте техния пример.

Усещайте тялото си

Колкото повече губим контакт с тялото си, с толкова по-жесток и критичен поглед го гледаме. Преставаме да изпитваме всякакви приятни преживявания и в резултат имаме изкривена картина на себе си.

Ако слушате съобщенията, които изпраща тялото ви и му полагате необходимите грижи, тогава вашето възприятие ще се промени - и тялото също. Като начало, усетете как водата под душа тече по кожата, като я гали и успокоява. Направете си масаж с крем, като обръщате специално внимание на онези области, които най-малко харесвате. Обърнете внимание на вашите жестове, усещания и емоции.

ВИЕ СТЕ СРАМЕЖЛИВ ЧОВЕК? ВИЖТЕ КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТОВА!

Забравете за комплексите

Отрицателното отношение към физическото ни състояние често е ехо от стари преживявания, свързани с факта, че родителите не са ни гледали с любов и не са вдъхвали вяра в собствената ни стойност. Ако степента на недоволство от недостатъците ни е твърде висока, консултацията с когнитивен психолог или психотерапевт ще ви помогне да разберете причините за психологическия дискомфорт и да намерите начини да се справите с него.

Съвет от нас: Прегледайте снимките си и изберете тези, които обичате. След това направете два списъка: "Какво харесвам в себе си" и "Какво не ми харесва". Седнете, изправете гърба си и помислете за недостатък, който ви депресира, например - сенки. След това свържете с него това, което харесвате, да речем, очите си. По този начин вие признавате не само недостатъците си, но откривате и своите красиви черти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама