Октомври – време за избор!


Октомври – време за избор!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Навън е мрачно, студено е, а капчиците дъжд се стичат леко и едва доловимо ме докосват, много нежно...

Студено е, но някак приятно...

Това е времето, в което вятърът понякога сякаш ни пронизва, а понякога все едно ни гали...

Октомври е!

Месец, пълен с много тъга, но и много надежда. Времето, през което започваме да си даваме равносметка за отминалата година, времето, в което правим много избори, някои от които могат да променят целия ни живот.

И не само защото този Октомври е месецът, когато всеки от нас (или поне повече от нас, надявам се), даде своя глас, за да избере кой и на къде ще ни поведе в тези толкова трудни времена.

Понякога, когато ми е самотно, особено през мрачния Октомври, сядам и си мисля. Представям си как нашият живот е една броеница, един голям път с много кръстовища. И всички ние постоянно трябва да правим избори, на къде да поемем - избираме наляво, там ни чака едно, потегляме надясно – друго, напред – нещо съвсем различно, а понякога правим най-грешния избор и тръгваме назад ... И никога не знаем какво къде какво ни очаква...

Над някои от тези избори ние мислим дълго и упорито, защото знаем колко важни са те за нас. Но понякога е хубаво да не се замисляме много, а просто да поемем нанякъде, да рискуваме, да усетим тръпката от живота. Без да съжаляваме, ако сме избрали не това, което е трябвало.

Всички сме минали през много избори: в кой град да учим, какво да учим, да учим ли изобщо, къде да работим, да останем ли в България или търсим късмета си в чужбина, да излезем ли на среща с онова момче, което постоянно ни изпраща любовни стихчета или да заговорим онзи симпатичен и доста великодушен младеж, с риск той да ни отреже.

Е, като се замислим, едва ли някой от тези избори е избор на живот и смърт, но всеки от тях, до някаква степен е важен за нас и в момента, когато го правим, ние избираме как да продължим живота си.

Това, което можем да направим през Октомври, независимо на колко години сме, от къде сме, кой пол сме, е да се замислим за това, какво искаме да ни се случи от тук нататък, защото времето си минава неусетно. Спомняте ли си как празнувахте Нова Година с приятели, а как си закичихте първата мартеничка, а как се чукахте с яйца и пак преборихте всички? Да, но докато се усетим и ето го и него – Октомври – толкова есенен, толкова величествен, толкова значим.

Ако през изминалите месеци сте изпитали всякакви емоции: забавлявали сте се, намерили сте си работа, трудели сте се като луди, разочаровали сте се от някои хора, намерили сте нови приятели, отдали сте се на луди нощи, влюбили сте се, разлюбили сте се, а може би после пак сте се влюбили, то Октомври е време да спрем за миг. Да поемем дълбоко дъх, да си припомним всички тези неща, да помислим къде сме сгрешили, какво още не сме направили, какво може да променим, какво искаме да изживеем и да изберем.


Да направим своя избор точно сега, за да имаме време до края на годината да си изготвим своя план, за това какво искаме да постигнем през идващата година, която вече е много, много близо до нас .

И не отлагайте вашия избор, защото независимо колко значим е той, трябва да го направите веднага!

Изборът може да е разумен и емоционален, няма верен и грешен? Някой избира с разума, друг със сърцето, важно е как сме се почувствали след това.

Животът поставя въпроси, а отговорите – те идват след време. Днес никой от нас не ги знае. И може би резултатите от днешния ни избор ще дойдат след много, много време, но това не означава, че не трябва да изберем пътя сега.

И това е едновременно и хубаво, и страшно, и вълнуващо. Все пак нали животът е едно приключение, в което никога не знаеш какво ще ти се случи, какво те очаква зад ьгъла. Може в този момент да си тъжен, нещастен и отчаян и след час или само след миг да те очаква нещо хубаво, някоя нова възможност..

Ето защо никога не трябва да се отчайваме, ама никога!

И най-хубавото от всичко е, че няма значение какво сме избирали и правили досега.

Както казах, каквото се е случило през изминалите месеци, си остава там. Просто един спомен. От днес, от този мрачен октомврийски ден, ние започваме на чисто, започваме да избираме по нов начин тук и сега, опитвайки се да променим нещата към по-добро. Миналото има някаква сила само, ако мислим за него. Нашите мисли му дават енергия, а оттам и власт над живота ни. 

А то вече няма значение, важен е само момента, върху който ние имаме власт.

И затова, без повече излишни приказки, аз ви съветвам и призовавам: направете своите избори и започнете от днес.

Изберете какво искате да работите и започнете да търсите!

Изберете къде искате да живеете и знайте, че домът е там, където е сърцето ви!

Изберете дали искате да се влюбите и просто се влюбете!

Изберете да бъдете щастливи и бъдете!

И накрая искам да завърша с една много хубава мисъл, която прочетох преди няколко дни и която ме кара да се усмихвам винаги, когато се разтревожа за нещо: "Можеш да избереш да направиш всеки ден своя събота!”

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама