Отбелязваме Деня за елиминиране на насилието над жени


Отбелязваме Деня за елиминиране на насилието над жени
Снимка: iStock

Протести по случай 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени, ще се състоят в София и Пловдив. Тази година събитията ще преминат под надслов "Нито една повече! Жени, Живот, Свобода" в солидарност с момичетата и жените в Иран, които се борят за правата, свободата и живота си вече повече от два месеца.

И тази година денят ще бъде отбелязан със статичен протест в София от 18.30 часа, след като миналата над 1000 души се събраха пред Съдебната палата, а десетки други излязоха по улиците на Стара Загора, Варна и Велико Търново. Научете повече ТУК!

Феминистки мобилизации, организатори на протестите, алармират за ескалация на случаите на домашно и полово насилие и настояват Законопроектът за изменение и допълнение на ЗЗДН да се приоритизира и гласува във възможно най-кратък срок. Исканията им адресират предприемането на спешни мерки срещу физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие, както и срещу бедността, неравенството и ниското заплащане в т.н. "женски професии".

Според данни на МВР, жертвите на домашно насилие в страната през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Най-малко 20 жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, роднини. Само през ноември жертвите в страната са четири.

Сдружение на Жените Мотористи Lady Bikers MPowered организира различни инициативи днес. На 25 ноември жените мотористи стартират целогодишна Национална кампания, която цели да информира, да привлича общественото внимание и да говори за насилието и така да помогне на жертвите да нарушат мълчанието. "Смятаме по категоричен начин да изразим своята позиция за не насилие и равенство, за постигане на психическо и физическо здраве сред жените, жертви на насилие. Да заявим твърдо отношение на загриженост към жертвите на насилие, защото не ни е безразлично какво се случва с жените, които са пострадали или могат да пострадат."

Темите са свързани с това как да разпознаем жените, жертви на насилие, какви са първите неотложни стъпки за взаимопомощ и къде има полезна информация. Жените, загинали при домашно насилие, не са "черна статистика". Те са неповторими хора, които сме изгубили завинаги. Ето защо с настоящата кампания ние, жените мотористи искаме да насочим общественото внимание към проблема на домашното насилие и цената, която всички плащаме заради него, да настояваме за нетърпимост към насилието над жени и да предложим помощ и решения на засегнатите, заявяват още от сдружението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама