Отбелязваме Международния ден на Нелсън Мандела


Отбелязваме Международния ден на Нелсън Мандела
Снимка: Getty Images/Guliver

Нелсън Мандела, първият чернокож президент на Южна Африка и икона за много хор, днес щеше да навърши 100 години.

От южноафриканското посолство призовават представителите от всички сфери на живота да прекарат 67 минути от времето си в служба на обществото на рождения му ден – 18 юли. Това символизира 67-те години то живота му, които Мандела отдаде в служба на човечеството, борейки се за свобода, правда и мир.

Днес можете да отделите 67 минути от времето си като помогнете на възрастни хора, осигурите храна на нуждаещи се, прекарате време с деца в неравностойно положение, направите дарение за достойни каузи и т.н. Списъкът е дълъг, изборът на кауза, на която ще посветите 67 минути от времето си на 18 юли, е ваш.

Ние ще му отдадем почит, като споделим с вас някои от най-вдъхновяващите му мисли.

"Божественото в човек е като пламък, който може да се скрие, но никога угаси."

"Никой не се ражда с омраза към друг заради цвета на кожата, религията или миналото. Хората трябва да се научат да мразят, тогава ще научат и да обичат. Любовта завладява човешкото сърце много по-лесно отколкото омразата."

"Аз не съм светец, освен ако не гледате на мен като грешник, който се опитва да изкупи греховете.”

"Външният вид има значение и не забравяйте да се усмихвате."

"Бедността може да се победи не чрез благотворителност, а чрез справедливост. Бедността и робството не са проблеми, зародили се по естествен път. Човекът ги е създал и само той може да ги изкорени."

"Най-важното предизвикателство, което стои пред нас е да установим социален ред, в който да бъде застъпена свободата на отделния индивид в пълния ѝ смисъл."

"Образованието е най-мощното оръжие, с което може да промените света."

"Научих, че куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смел е не този, който не чувства страх, а който умее да го преодолява.”

"Както съм казвал и преди, първо бъдете честни със себе си. Няма как сблъсъкът с обществото да не ви промени. Великите миротворци са честни, почтени и смирени хора."

"Аз съм краен оптимист. Не мога да определя дали по рождение съм такъв или съм придобил това качество. Едно от нещата, които те правят оптимист, е да вървиш напред с вдигната към слънцето глава. Попадал съм в мрачни моменти, които са поставяли на изпитание вярата ми в човечеството, но не искам и не бих могъл да се подам на отчаяние. Този път води към поражение и смърт."

Международният ден на Нелсън Мандела ознаменува един цял живот, отдаден в служба на Южна Африка и на света. Обявен е на 18 юли 2009г., след единодушно решение на Общото събрание на ООН. Мандела си отиде от този свят на 5 декември 2013 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама