Песните, които ще ви направят щастливи


Песните, които ще ви направят щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Музиката прави човека щастлив. Или нещастен. И едното, и другото е истина – зависи каква музика, в каква обстановка и с какви мисли.

Един и същи разтърсващ death metal може да доведе както до възторг, така и до най-мрачни мисли. Под Вивалди можете както да страдате от внезапно настъпилата есен, така и безгрижно да си пържите риба.

Но на хората на науката подобен хаос не им е по сърце. Те много дълго мислили (по-точно слушали) и съставили най-сетне поредния рейтинг с песни, които еднозначно правят човека щастлив.

Авторът на изследването е ученият от университета на Гронинген (Нидерландия) Иаков Йолей. Този човек решил да направи експеримент със самия себе си. Експертът в продължение на няколко месеца нонстоп слушал музика. Стотици плочи, хиляди песни, десетки музикални жанрове.

Целта му била да открие композициите, носещи на слушателя усещането за щастие и насочващи енергията му в положителна посока. А докато ученият слушал, му се родили доста ясни и научни критерии на въпросното звуково щастие.

Според изведената от него формула идеалната песен трябва да отговаря на три критерия. Ритъм – 150 удара в минута. Текст – жизнерадостен. Гама – естествено, мажорна.

И така, ето го рейтинга на генераторите на щастие:

1. Queen – Don't stop me now

2. ABBA – Dancing Queen

3. The Beech Boys – Good vibrations

4. Survivor – Eye of the tiger

Списъкът се завършва от Cyndi Lauper с композицията Girls just want to have fun.

Предвиждайки недоволните възгласи на скептиците, авторът на изследването побързал да направи уговорка. Резултатите му далеч не са истина от последна инстанция. Върху резултатите влияят множество фактори – социално положение на слушателя, здравословно състояние, успешен (или не особено) брак и дори качеството на изядения на обяд хамбургер.

Така че ако ви боли зъб, то никакъв Survivor няма да ви прати на седмото небе от щастие. Но пък може да ви дари със смелост да прекрачите кабинета на стоматолога.

Колкото до позицията на психотерапевтите, те изобщо смятат, че музиката е нещо изтънчено и ако с нея лекувате изтерзаната си душа, то следва да я подбирате като истинско лекарство. И да не забравяте за страничните ефекти и алергии.

Щастието, както казват психолозите, е субективно преживяване. Това, което е щастие за едни, е бедствие за други. Освен това психолозите уверяват, че видовете щастие на Земята са повече от видовете шоколад. Затова и музиката за всеки вид щастие следва да се подбира и всеки да си прави личен рейтинг.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама