Пътищата, по които поемаме в различните етапи от живота


Пътищата, по които поемаме в различните етапи от живота
Снимка: iStock

Има различни метафори, които могат да опишат живота и пътя, по който поемаме в различните етапи отсъществуването ни. Някои хора виждат живота като трудно изкачване до върха на планината, други го сравняват с едно приключение, а трети обичат да преминават по трудните пътища и да се борят до край. А вие по кой път сте поели в този момент от живота си?

Изкачване

Такава метафора може да бъде много полезна. Постигането на целите ви изисква много енергия и упорита работа, точно както изкачването на планината изисква енергия и упорита работа, но резултатите си струват, например - красива гледка. Същото ще ви се случи, ако поемете по този стръмен път.

Пътуването нагоре понякога може да бъде по-гладко и леко, а друг път- много трудно, точно като в живота. Може да има непредвидени препятствия или път без изход и ще трябва да се търси друг път към върха - както в живота.

Пътешествие

Пътуването също е добра метафора. Това ни кара да мислим за всички прекрасни открития, които можем да направим по пътя си. В допълнение, пътуването може да бъде лесно, с гладки прави пътища или доста трудно, когато пътят става разклонен и объркващ. Метафората за пътуването също ни помага да видим цялото пътешествие като нещо ценно, а не само крайна цел. В края на краищата, има прекрасни места за престой и е хубаво да се полюбувате на гледката или да се отпуснете по време на пътуването.

Състезание

Често можем да видим живота като надпревара или състезание, където трябва да се борим, да се конкурираме с другите, за да спечелим. Самата метафора не е особено полезна, защото в крайна сметка всеки има свой собствен начин на живот и на постигане на целите си. Вярвайки, че животът е надпревара обаче, може да ни направи конкурентоспособни. Това също може да ни накара да чувстваме, че ще се провалим, ако не вървим крачка пред другите. Но така ли трябва да е в живота? Не! Можете да бъдете щастливи и без постоянна конкуренция и без да доказвате на някого, че сте победител в живота. Всеки може да спечели, ако положи усилия, за да го направи. Пътят, по който вечно се състезавате с някого, не е за всеки.

Битка

Някои хора виждат живота като битка и често се чувстват зле, когато загубят. Това е доста вярно. По пътищата на живота доста често трябва да се доказваме, да се борим с предизвикателства и хора. Но няма винаги да сме победители. Това не трябва да ни отчайва, а да ставаме след всяка загуба и да поемаме по пътя си с гордо вдигната глава.

Просто не забравяйте да използвате тази метафора в съответните области на живота и не правете грешката да се борите с най-близките, в желанието да се измъкнете от някакъв конфликт!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама