Въпросите, които завинаги ще променят живота ви


Въпросите, които завинаги ще променят живота ви
Снимка: iStock

Когато се замислим какво би могло да промени живота ни, обикновено си представяме нещо голямо. Нова работа, преместване в друга държава, начало или край на дадена връзка. Понякога обаче малките, но смислени неща могат да променят траекторията на нашия живот. Като например един сложен, но правилно поставен въпрос.

1. Наистина ли съм щастлив/а в момента?

Имаме склонността да поставяме щастието на заден план, казвайки си "Когато сключа брак, ще бъда щастлив/а" или "Когато завърша, ще намеря щастието". "Ние обаче можем да си позволим да бъдем щастливи още в настоящия момент", казва д-р Срикумар Рао, автор на "Happiness at Work" и ръководител на института "Рао". Като допълнение към горния въпрос може да се запитате и какво ви пречи да бъдете щастливи в настоящия момент.

2. Ако имах всичките пари на този свят, как бих прекарвал/а времето си?

Плащането на наем, покупката на хранителни стоки и досадните сметки могат да попречат на истинското ви призвание. Оставете настрана финансовите грижи. Помислете кое наистина е от значение в живота ви. Да, най-вероятно ще трябва да останете на същата работа, но отговорът ви може и да ви помогне да стартирате допълнителен бизнес, да се захванете с хоби или въобще – да промените начина, по който прекарвате времето си.

3. Какво искам да е моето наследство?

Ежедневните задачи често ни пречат да видим нещата в по-общ план. Как искате да бъдете запомнени? Какъв отпечатък предпочитате да оставите след себе си? Може и да звучи мрачно, но ако си представите какво бихте искали хората да кажат на вашето погребение, ще осъзнаете как трябва да живеете днес.

4. Как моята история ме дърпа назад?

Всички ние се самоопределяме чрез историите, които си разказваме на нас самите. Позволявате ли на негативния наратив да надделее? Можем да избираме да се фокусираме върху онези истории, които ни дават сила, които се съсредоточават върху положителните ни страни.

5. Кога трябва да кажа „не“?

Ако не казвате "не", когато искате, няма да имате време да отговорите с "да" на всички неща, които наистина искате да сторите. Нещо повече – у вас ще натрупат неприязън и фрустрация. Научете се да казвате "не".

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама