Опитът, който натрупваме в този живот, е най-доброто учение


Опитът, който натрупваме в този живот, е най-доброто учение
Снимка: iStock

Самият опит, който трупаме години наред, е най-добрият начин да се научим, защото в противен случай ние не бихме били тези, които сме днес. Само чрез опит и приемане на грешки и неуспехи можем да направим собствените си изводи, за да продължим напред.

Ученето напредва и нараства чрез преодоляване на трудностите и препятствията, размисъл върху грешките и преодоляването им. Да живееш означава да преживяваш и това е част от нашата човешка същност и нашия инстинкт на любопитство.

Никой не се ражда научен

Бихме могли да кажем, че животът е път на учение, следователно единственият начин да го преодолеем е да живеем и да трупаме опит. Никога не се учим чрез опита на другите, въпреки техните съвети, настояване и напътствия.

Човекът е бозайник, който се ражда лишен от стратегии за автономия и независимост. Вярно е, че при раждането ние зависим от възрастните, за да оцелеем, въпреки че също е вярно, че инстинктивно и импулсивно се стремим да имаме собствен опит, за да учим, следователно да растем.

"Опитът е нещо, което не получавате, веднага след като имате нужда от него."

Сър Лорънс Оливие

Обучението по откриване е това, което човек развива, за да открие света за себе си и винаги се основава на личен опит. От друга страна, смисленото учене е това, което се придобива въз основа на получените знания.

Следователно, за да се учим, трябва да изследваме, откриваме, да се проваляме и да сме прави. В много случаи се учиме чрез опит и грешка, докато не намерим пътя към успеха.

"Бодилът от опит е по-ценен от гора от предупреждения."

Имам право да греша

Важно е да приемем, че без никакво съмнение ще правим грешки, ще се проваляме и ще се научим от тях. Това обаче е единственият начин да продължим напред и да стигнем до мястото, което искаме. Имаме право да грешим, защото не сме съвършени и това не е провал, а част от учението на живота.

Ако искаме да се учим, да се развиваме и усъвършенстваме, без съмнение ще се провалим. Обаче ставането и напредването ни прави по-силни, по-смели и мъдри. Дава ни колекция от причини да се чувстваме горди.

"Опитът никога не е провал, защото винаги идва, за да ни покаже нещо.“

Томас Алва Едисон

Въпреки че боли да паднем, ставането ни прави по-силни

Така че ученето става все по-силно след нашите неуспехи. Животът е растеж и затова ни укрепва. Това е най-добрият начин е да изживявате различни и многократни преживявания, без да се страхувате от резултата. За да растете, трябва да продължите напред, без да се притеснявате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама