Радост и щастие: как да различим двете емоции и да не се загубиш в себе си


Радост и щастие: как да различим двете емоции и да не се загубиш в себе си
Снимка: iStock

Всеки иска да бъде щастлив, без изключение, но, както казват експертите и както свидетелства житейският опит, това чувство не е постоянно. Радостта и щастието са различни понятия, въпреки че емоциите са сходни в много отношения.

Ако ви беше зададен въпрос, какво най-много искате в живота, как бихте отговорили? Най-вероятно бихте казали, че мечтаете да станете щастливи, а не само радостни. Въпреки че според психолозите този отговор би бил правилен. За това каква е разликата между щастието и радостта, прочетете в следващите редове.

Радост срещу щастие

Радостта е емоция. Тя може да бъде причинена от временно благополучие, успех, късмет или перспектива да притежавате нещо, което желаете. Щастието е състояние. То се генерира от благополучие и удовлетворение.

Радостта е проста и безгрижна искра, която се разпространява по цялото тяло и оставя приятни вибрации. Тя няма определящи последици.

Щастието обикновено е придружено от привързаност към идея, дестинация или опит. В резултат щастието има тенденция да влияе на нашето подсъзнание. Обикновено, когато очакванията не са изпълнени, усещането за щастие се заменя с дълбок копнеж и дори депресия.

Има много начини да различим щастието от радостта. Можем да постигнем и двете, ако си поставим реални цели и се придържаме към планове за постигането им.

Щастието определя стойности

Всеки нормален човек в живота има много цели. Докато натрупва опит в кариерата, отношенията и ежедневието, целите се променят, изместват в съвсем друга посока, но мотивацията, която ни държи в съответствие с нашите ценности, е ключът към разбирането на това, което ни прави щастливи.

Щастието е дестинацията, радостта е отношението към пътя, по който трябва да минем

Отделете си една минута, за да си представите живота си по идеалния за вас начин. Това, което видяхте, се счита за дестинация, тоест това, което наистина може да ви направи щастливи.

Може би искате да пътувате повече, или може би искате да станете мениджър в някоя голяма компания в чужбина. Каквато и да е вашата мечта, не я игнорирайте. Само постигайки целта си, можете да станете щастлив човек. Получаването на това, което искате не е толкова лесно, колкото звучи. Доста често хората завиждат на по-успелите от тях. Никой обаче не знае колко труден е бил техният път към този успех.

За да постигнете това, което искате, трябва да работите усилено. Ако сте готови за щастие, движете се всеки ден напред, без да спирате. Малките победи, които ще спечелите, ще ви донесат радост.

Не забравяйте- Щастието и радостта вървят ръка за ръка

Хората си представят щастието като нещо грандиозно. Очакват го с нетърпение, понякога постигат целите си, но не изпитват никакви хубави емоции. Всъщност можете да станете щастливи само ако постоянно изпитвате моменти на радост.

Способността да се радваш е подобна на способността да забелязваш малките неща и да оценяваш малките победи. Благодарността в това отношение играе важна роля. Така че, кажете „Благодаря!“ на съдбата, на себе си, на вашето семейство и приятели за това, което вече сте успели да получите от живота. Така ще бъдете истински щастливи!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама