Шествие за правата на жените на 8 март в София


Шествие за правата на жените на 8 март в София
Снимка: iStock/Guliver

За четвърта поредна година в София ще се проведе Шествие за правата на жените по повод Международния ден на жената – 8 март. Сборният пункт е пространството пред Президентството на Република България с начален час 18:00 ч. След изказванията на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени, шествието ще се отправи към парламента и пл. "Орлов мост" и ще стигне до Министерство на правосъдието по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Ген. Гурко" и ул. "Г. С. Раковски".

Тази година шествието преминава под мотото "Феминизмът е за всички!" Организаторите приканват към тях на 8 март да се присъединят и мъже, и жени, които вярват, че всички заслужаваме да живеем в справедлив свят, в който сме свободни и уважавани като индивиди. Поканени са всички, които се солидаризират с исканията в манифеста "Феминизмът е за всички!"

Причината шествието да се провежда на Международния ден на жената е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота, и да призовем заедно властимащите да намерят адекватни решения на тези проблеми.

8 март и днес продължава да е ден за политически разговори и активизъм. На този ден е важно да си припомняме, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. Благодарение на тaзи дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. Извоюваните права на жените обаче не означават директно, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна навсякъде по света поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.

Някои от пречките пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, много по-чести жертви на което са жените, в сравнение с мъжете, и на което е подложена всяка трета жена в България (през 2019 г. от ръката на свои партньори или роднини, живота си изгубиха общо 25 жени, а за годината са издадени рекорден брой заповеди за незабавна защита от домашно насилие - 2338); съществуващата разлика в заплащането – съгласно данните на Националния статистически институт, у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 14% са жените, кметове на общини, а 25% са народните представителки в 44-тото НС.

Организаторите на Шествието за правата на жените са се обединили около пет конкретни искания за постигане на равнопоставеност на половете в България:

1. Свобода от насилие, основано на пола и домашно насилие.

2. Гарантирани репродуктивни и сексуални права на всички жени и момичета.

3. Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на жените и момичетата.

4. Постигане на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома.

5. Гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими жени и момичета

Тазгодишното шествие е самоорганизирано от хоризонтален активистки колектив, отворен за всички, които искат да се включат. Част от членовете в колектива "Феминистки мобилизации" са множество индивидуални активисти и организации като Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Студентско общество за равенство при СУ, Младежка ЛГБТ организация "Действие", Фондация "Ресурсен център Билитис", ЛевФем, CVS-Bulgaria, "Феминистка библиотека", "Не ми се обиждай, но…", Immersion Academy Bulgaria, "Феминистка разходка", Фондация "Солидарност в действие".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама